Sport     | 24.10.2018. 20:48 |

Projekcijom filma "Keli" obilježen 72. rođendan FK Sarajevo

FENA Haris Dedović

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Premijerom dokumentarnog filma "Keli" autora Muhameda Bikića večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo obilježen je 72. rođendan Fudbalskog kluba Sarajevo.

Film govori o životu i smrti Želimira Vidovića Kelija, legendarnog fudbalera Sarajeva, koji je osim bordo dresa nosio i dres reprezentacije Jugoslavije, a snimljen je u produkciji Televizije Sarajevo. Ovaj uspješni sportista je ubijen 17. maja 1992. godine dok se vraćao iz bolnice na Dobrinju gdje je vozio ranjene sugrađane.

U filmu govore Ahmed Osmić, Abdulah Sidran, Kelijevi saigrači Mirza Kapetanović, Faruk Hadžibegić, Mehmed Janjoš, Muhidin Teskeredžić, Zijad Švrakić, Nijaz Ferhatović, Agim Nikolić, igrači gradskog rivala Edin Bahtić i Branislav Berjan, kao i Mehmedalija Zilić. Osim ključnih protagonista, u kadrovima ovog značajnog filma za FK Sarajevo, bili su uključeni i mladi igrači kluba.

Film je snimljen u Sarajevu na lokacijama gdje je pokojni Keli živio, a na kraju i stradao. Nekoliko kadrova je snimljeno u Trening centru Butmir, na nogometnom igralištu koje danas nosi ime Želimira Vidovića Kelija. 

Fudbalski klub Sarajevo osnovan je na današnji dan 1946. godine. U dvorani Fiskulturnog doma u Sarajevu 24. oktobra 1946., spajanjem Udarnika i Radnika, došlo je do formiranja tadašnjeg Torpeda koji ubrzo nakon toga ime mijenja u Sarajevo. U dva navrata Bordo tim je osvajao trofej prvaka u bivšoj Jugoslaviji. Titula prvaka Bosne i Hercegovine osvojena je ukupno tri puta, čemu se dodaje i pet trofeja osvajača Kup takmičenja.

- Zaista mogu da kažem da sam presretan što sam učestvovao u stvaranju našeg velikog Sarajeva, to zadovoljstvo i sreća se ne mogu ni s čim porediti. Mi smo iz srca i duše voljeli Sarajevo i ostali smo godinama koje su uslijedile uz njega - istakao je član šampionske generacije bordo tima iz 1967., Vahidin Musemić.

Mehmed Janjoš, osvajač šampionske titule u sezoni 1984/85, također je čestitao uputio svoje čestitke.

- Sve čestitke našem Sarajevu! Hvala ti za sreću, radost i tugu koju smo dijelili godinama koje su iza nas. Ponosan sam što sam imao priliku dati svoj doprinos kao igrač, trener ali i navijač - istaknuo je Janjoš.

FK Sarajevo je osim dva naslova prvaka bivše Jugoslavije, osvojio i tri naslova prvaka BiH (1998/99, 2006/07, 2014/15) i pet naslova u Kupu BiH (1996/97, 1997/98, 2001/02, 2004/05, 2013/14).

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Rožman: Puno je utakmica do kraja prvenstva, imamo dosta toga pokazati

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta