Bosna i Hercegovina     | 24.10.2018. 19:13 |

Naša stranka - Poziv građanima da prema migrantima pokažu bosansku solidarnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Predsjednik Naše stranke (NS) Predrag Kojović izjavio je danas kako odnos države prema migrantskoj krizi stvara preduslove za humanitarnu katastrofu

- Neprihvatljivo je da djevojčica spava na hladnoći na mokroj travi. Neprihvatljivo je da su porodice s malom djecom bez krova nad glavom i bez osnovnih potrepština. To nije način na koji mi Bosanci i Hercegovci, koji smo i sami prošli slična iskustva dočekujemo ljude u nevolji. Država se ponaša kao da je se najveća migrantska, a ja bih rekao i humanitarna kriza uopšte ne tiče i kao da svjesno priželjkuje da građani Krajine, Bihaća, Velike Kladuše i drugih krajiških mjesta, uzmu stvari u svoje ruke - navodi Kojović u izjavi povodom eskalacije migrantske krize u BiH, saopćeno je iz NS-a.

NS, istovremeno, poziva građane da prema migrantima pokažu bosansku solidarnost, te svjesni problema u kojem se nalaze, moli ih za strpljenje i solidarnost, a od države traži da svi raspoloživi resursi od ovog trenutka budu stavljeni u pogon za rješenje ovog problema.

- Moramo konačno čuti od ljudi nadležnih za ovo pitanje čime raspolažemo i da li je to dovoljno ili moramo tražiti dodatne resurse. Rješenje krize podrazumijeva intenzivnu međunarodnu saradnju, kako sa Srbijom, preko koje migranti najvećim dijelom i dolaze, tako i s Hrvatskom i s Evropskom unijom u koje žele da uđu - ističe Kojović. 

Naglašava kako dosadašnji odnos države prema ovoj krizi pokazuje neshvatljivu nezainteresovanost i nekompetentnost te stvara preduslove za humanitarnu katastrofu.

- Duboko vjerujem da će Krajišnici pokazati najbolje lice Bosne i Hercegovine, ali problem nije i ne smije biti samo njihov te je državna intervencija neophodna i mora biti hitna. Građani Krajine su, kao i migranti, žrtve situacije koju je proizvela neodgovornost nadležnih državnih organa - ocijenio je Kojović, saopćeno je iz NS-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta