Stranačke aktivnosti     | 24.10.2018. 18:33 |

Saopćenje za javnost Naša stranka

FENA Saopćenje

Predrag Kojović: Odnos države prema migrantskoj krizi je stvara preduslove za humanitarnu katastrofu

Povodom eskalacije migrantske krize u BiH, Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, izjavio je:

“Neprihvatljivo je da djevojčica spava na hladnoći na mokroj travi. Neprihvatljivo je da su porodice s malom djecom bez krova nad glavom i bez osnovnih potrepština. To nije način na koji mi Bosanci i Hercegovci, koji smo i sami prošli slična iskustva dočekujemo ljude u nevolji. Država se ponaša kao da je se najveća migrantska, a ja bih rekao i humanitarna kriza uopšte ne tiče i kao da svjesno priželjkuje da građani Krajine, Bihaća, Velike Kladuše i drugih krajiških mjesta, uzmu stvari u svoje ruke. Mi te građane pozivamo da prema tim ljudima pokažu bosansku solidarnost. Svjesni smo problema u kojem se nalaze i molimo ih za strpljenje i solidarnost u mjeri u kojoj je ona moguća.

A od države zahtijevamo da svi raspoloživi resursi od ovog trenutka budu stavljeni u pogon za rješenje ovog problema. Moramo konačno čuti od ljudi nadležnih za ovo pitanje čime raspolažemo i da li je to dovoljno ili moramo tražiti dodatne resurse. Rješenje krize podrazumijeva intenzivnu međunarodnu saradnju, kako sa Srbijom, preko koje migranti najvećim dijelom i dolaze, tako i s Hrvatskom i s EU u koje žele da uđu. 

Dosadašnji odnos države prema ovoj krizi pokazuje neshvatljivu nezainteresovanost i nekompetentnost i stvara preduslove za humanitarnu katastrofu. Duboko vjerujem da će Krajišnici pokazati najbolje lice Bosne i Hercegovine, ali problem nije i ne smije biti samo njihov te je državna intervencija neophodna i mora biti hitna. Građani Krajine su, kao i migranti, žrtve situacije koju je proizvela neodgovornost nadležnih državnih organa.”

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'