Kultura     | 24.10.2018. 17:54 |

Tomašević: Nadbiskup Stadler svoju veličinu pokazao u odnosu prema siromašnima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Prvi dio međunarodnog simpozija o Josipu Stadleru održan je u Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, povodom obilježavanja 100. godišnjice smrti vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa.

Dekan KBF-a u Sarajevu Darko Tomašević kazao je da je nadbiskup Stadler svoju veličinu pokazao u odnosu prema siromašnima i onima koji su u stanju neke potrebe.

Dodao je da je stota godišnjica njegove smrti prilika da se slijedi njegov primjer, a da su naučni skupovi mjesto da se rasvijetli njegova istinska veličina da bi i drugi mogli biti veliki u malim stvarima.

Podsjetio je da je kroz 37 godina upravljanja Vrhbosanskom nadbiskupijom izgradio dječačko sjemenište u Travniku, katedralu u Sarajevu, bogoslovno sjemenište u Sarajevu, ustanovio bogoslovnu školu, podigao kaptol, crkvu sv. Ćirila i Metoda u sklopu bogoslovije te nekoliko crkava u nadbiskupiji.

Također, istaknuto je da je preporoditelj i duhovni obnovitelj Bosne.

- Utemeljio je Družbu sestara Služavki Maloga Isusa s svrhom da vodi skrb za siromašnu i napuštenu djecu, za starije osobe i za siromahe uopće. Istaknuo se dobrotvornim radom u okviru kojega je u Sarajevu osnovao sirotišta 'Betlehem' i 'Egipat' za djecu i ubožnicu za starice - podsjetio je Tomašević.

Na skupu je naglašeno i da je nadbiskup Stadler po dolasku iz Zagreba u Sarajevo shvatio da je u tom gradu kao kod kuće te da je prihvatio Bosnu toliko da nikad nije poželio biti kardinal u Zagrebu ili u Rimu, ili bilo gdje drugo.

Josip Stadler rođen je u Slavonskom Brodu 1843. godine. Umro je u Sarajevu u 75. godini, a tijelo mu počiva u Sarajevskoj katedrali, javio je KTA.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana