Bosna i Hercegovina     | 24.10.2018. 16:41 |

Ružnić: USK traži bolju zaštitu granica BiH

FENA Saopćenje

 

BIHAĆ, 24. oktobra (FENA) - Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, nakon sastanka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK i prvih konkretnih akcija kojima je cilj stabilizovati situaciju na području ovog kantona radi pružanja zaštite građanima ali i poštovanja humanih aspekata zbrinjavanja migranata zatečenih na ovom području, ukazao je i na nužnost zaštite državne granice i spriječavanje daljeg ulaska ilegalnih migranata u BiH, saopćeno je iz Vlade USK-a.

- Nažalost ovom kriznom situacijom se nije upravljalo i zato je Unsko-sanski kanton doveden u situaciju koja je bila alarmantna. Smještajnih kapaciteta nema, nisu stvorene mogućnosti za dalji prihvat migranata, kako to nalažu sve konvencije koje je BiH dužna poštovati. S ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem smo dogovorili jaku koordinaciju svih nivoa i institucija i on je  preduzeo već danas aktivnosti oko premještanja migranata, koji su se uputili prema USK, u smještajne kapacitete danas otvorenog prihvatnog centra Ušivak u Sarajevu - naveo je Ružnić.

Dodao je da je u ime USK zatraženo i puno uključivanje Granične policije radi obavljanja policijskih poslova u vezi s nadzorom i kontrolom prelaska granice BiH što bi doprinijelo stvaranju i održavanju sigurnosti državne granice, a time i opće sigurnosti u BiH i njenom okruženju, kao i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

-Državna granica se po ovom pitanju čuva na Drini, a ne na Korani - poručio je premijer USK-a, saopćeno je iz Vlade USK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo