Bosna i Hercegovina     | 24.10.2018. 16:17 |

'Istina za Goražde': Procesuirati odgovorne za zločine nad stanovnicima Goražda

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 24. oktobra (FENA) - Krajnje je vrijeme da se nakon 20 i više godina provedu postupci i procesi za ratne zločine koji su počinjeni nad stanovnicima Goražda i od toga se ne smije nikada odustati niti zaboraviti. Samo se istinom može ugušiti i uništiti laž posebno kada je u pitanju otpor i odbrana ovih prostora i BiH - istaknuto je na pres-konferenciji Fondacije "Istina za Goražde“.

Uz predstavljanje aktivnosti Fondacije, koja je na inicijativu Koordinacije boračkih udruženja BPK-a formirana u februaru prošle godine, upućeni su i zaključci prema organima i institucijama vlasti da snažnije i odgovornije pristupe zaštiti, kako je navedeno, neopravdano optuženih pripadnika Armije R BiH za navodne ratne zločine.

Predsjednik Fondacije Kasim Brdar naglasio je da su građani Goražda i BPK-a, a posebno branioci ovog dijela BiH i oni koji su izgubili svoje najmilije, u teškom psihološkom stanju, pritisnuti stalnom nepravdom koja se ogleda kroz privođenja, saslušavanja, podizanje i potvrđivanje optužnica, kao i donošenju presuda pripadnicima Armije R BiH dok, s druge strane, niko nije odgovarao za počinjene ratne zločine nad ovim gradom i ovim kantonom od strane agresora.

- Fondacija 'Istina za Goražde' zahtjeva da zakonodavne i izvršne vlasti općina, grada i BPK Goražde poduzmu odgovarajuće aktivnosti s ciljem uključenja i sudjelovanja prije svega u borbi za istinu i pravdu na ovim prostorima u vrijeme agresije, kao i iznalaženju riješenja za pružanje pravne i druge vrste pomoći branicima i njihovim porodicama. Fondacija izražava ogromno nezadovoljstvo i upućuje kritike zbog pasivnosti organa na svim nivoima zakonodavne i izvršne te sudske vlasti u BiH zbog neodgovornog odnosa i rada kada su u pitanju počinjeni ratni zločini nad civilnim stanovništvom prije svega maloljetnom djecom na prostoru bivše regije Goražde - istakao je Brdar.

Predstavnike vlasti u BPK, članovi Fondacije su podsjetili na ranije donesene zaključke i stavove na tematskoj sjednici u martu prošle godine, da se zahtjeva od nadležnih organa i institucija u BiH njihova provedba.

- Upozoravamo na teško psihološko stanje i konstantno krivljenje istine u kojoj se od žrtava pravi agresor tako da ćemo biti primorani poduzeti druge metode i sredstava kada je u pitanju istina i pravda. Namjera je organizovano i direktno vršiti pritisak na nadležne organe i institucije kako bi bili procesurani oni koji su počinili ratne zločine na ovim prostorima - rečeno je iz ove fondacije.

Naglašeno je da je Fondacija, čiji je prevashodni cilj obezbjeđenje odgovarajuće podrške i pomoći za sve pripadnike Armije RBiH a bivše regije Goražde koji su optuženi za navodne ratne zločine, u proteklom periodu konstantno pratila stanje svih 15 optuženih pripadnika Armije R BiH sa aspekta materijalno-finansijskog i zdravstvenog stanja, kao i stanja njihovih porodica. To je, navode, podrazumjevalo obezbjeđenje finansijskih sredstava za stvaranje normalnih uslova za život pripadnika Armije RBiH i njihovih porodica.

Pored članova Upravnog odbora Fondacije, pres-konferenciji su prisustvovali i premijer BPK Goražde Emir Oković i goraždanski gradonačelnik  Muhamed Ramović koji su najavili kontinuiranu podršku radu i djelovanju ove fondacije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom