Bosna i Hercegovina     | 24.10.2018. 15:13 |

Džaferović-Minasi: Italija će nastaviti podržavati razvoj i integracije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) – Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je s ambasadorom Republike Italije u BiH Nicolom Minasijem razgovarao o bilateralnim odnosima Italije i BiH.

Ambasador Minasi čestitao je Džaferoviću na izboru za člana Predsjedništva BiH i poželio mu uspjeh u predstojećem radu, te prenio neformalne čestitke članova italijanskog Parlamenta te predsjednika Italije Sergia Mattarella, istaknuvši da će formalne čestitke uslijediti nakon ceremonije inauguracije članova Predsjedništva BiH.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Italije i BiH za koje je konstatirano da su na vrlo visokom nivou, ali da ima dosta prostora za unapređenje međusobnih ekonomskih odnosa te da treba dodatno raditi da se prilike iskoriste.

Minasi se posebno interesirao za Džaferovićevo viđenje procesa uspostave vlasti na osnovu nedavno okončanih Općih izbora u BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Džaferović istaknuo je da je vrlo važno da rezultati izbora budu što prije implementirani i da se uspostave novi organi vlasti jer treba odmah početi raditi.

Dodao da je BiH prijeko potrebna stabilnost, rad na realizaciji ekonomskih programa i ubrzanje njenog puta ka EU i NATO kao ključnim vanjskopolitičkim ciljevima naše zemlje.

Govoreći o procesu uspostave vlasti, Džaferović je rekao i da je bitno napraviti stabilne parlamentarne većine i da ih trebaju činiti političke partije koje imaju kapacitet da participiraju u većinama na svim nivoima vlasti u BiH. U takvim okolnostima postojala bi čvrsta i efikasna parlamentarna većina, a SDA će u njoj, kako je naveo, biti snažan stub kao pojedinačno najjača politička stranka. 

Džaferović je zahvalio na podršci koju Italija pruža BiH na svakom planu a naročito na njenom euroatlantskom putu na šta je ambasador Minasi ponovio da će Italija ostati veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i da će nastaviti da pruža svaku podršku razvoju i intergracijama BiH.

On je ovom prilikom prenio i nadu vlasti Italije da će cjelokupno novoizabrano Predsjedništvo BiH zajednički raditi u interesu svih naroda i svakog građanina Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo