Svijet     | 24.10.2018. 13:14 |

Valencia: Ekvador više neće intervenirati kod Britanije zbog Assangea

FENA Internet

QUITO, 24. oktobra (FENA) - Ekvador ne planira intervenirati kod britanske vlade u ime osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u razgovorima oko situacije s azilom u londonskoj ambasadi te južnoameričke zemlje, izjavio je ekvadorski ministar vanjskih poslova.

Ministar José Valencia izjavio je u intervjuu za Reuters da je jedina ekvadorska odgovornost da nadzire Assangeovo zdravstveno stanje, nakon što je australski državljanin tužio tu zemlju zbog novih uslova određenih za njegov azil u londonskoj ambasadi.

Britanski ured za vanjske poslove i Commonwealth nije odmah odgovorio na emailove u kojima se traži komentar nakon normalnog radnog vremena.

Greg Barns, australski advokat koji savjetuje Assangea, naveo je u emailu da "razvoj situacije u tom slučaju u posljednje vrijeme" ukazuje na potrebu za australsku vladu da intervenira i pomogne "jednom od svojih građana suočenih s istinskom opasnošću". 

- Ekvador nema odgovornost da poduzme bilo kakve nove korake. Mi nismo Assangeovi advokati, niti smo predstavnici britanske vlade. To je pitanje koje se mora razriješiti između Assangea i Velike Britanije - kazao je Valencia.

Ta pozicija predstavlja odmak od ranije ekvadorske prakse održavanja dijaloga s britanskim vlastima oko Assangeove situacije otkako mu je odobren azil u 2012., kada je potražio utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu nakon što je britanski sud naredio njegovo izručenje Švedskoj kako bi se suočio s isptivanjem u slučaju seksualnog zlostavljanja. 

Švedske optužbe otada su povučene, ali prijatelji i pristalice Assangea tvrde kako on strahuje da bi mogao biti uhapšen i eventualno izručen Sjedinjenim Državama ukoliko napusti ambasadu.

WikiLeaks, koji je objavio američke vojne i diplomatske tajne dok je Assange upravljao njegovim operacijama, suočava se s istragom američke velike porote.

Valencia je izjavio da je "frustriran" Assangeovom odlukom da podnese tužbu ekvadorskom sudu prošle sedmice zbog novih uslova njegovog azila, koji zahtijevaju od njega da plati medicinske račune i telefonske pozive i da počisti prostoriju za svojom mačkom kućnim ljubimcem.

- Nema nikakvih obaveza u međunarodnim sporazumima za Ekvador da plaća stvari kao što je pranje Assangeovog rublja - kazao je.

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno izjavio je da azil ne bi trebao trajati vječno, ali je izrazio zabrinutost da bi Assange mogao biti izručen Sjedinjenim Državama. Valencia je kazao da on nije raspravljao o Assangeovoj situaciji s američkom vladom. 

Prošlog je decembra Ekvador odobrio državljanstvo Assangeu i pokušao da ga imenuje članom osoblja u svojim diplomatskim misijama u Britaniji i Rusiji, što bi mu osiguralo bezbjedno napuštanje ambasade.

Britanija je odbila ekvadorski zahtjev.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Meksiko prekinuo diplomatske odnose s Ekvadorom nakon upada policije u ambasadu u Quitu

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Britanski sud danas odlučuje o izručenju Juliana Assangea SAD-u

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana