Stranačke aktivnosti     | 24.10.2018. 11:12 |

Saopćenje za javnost OO SDA Novi Grad Sarajevo

FENA Saopćenje

Reakcija na jučerašnje saopćenje SDP-a

U povodu zahtjeva Socijaldemokratske partije BiH da se u općini Novi Grad Sarajevo ponove izbori zbog navodnih neregularnosti u izbornom procesu, oglasila se SDA Novi Grad.

Na upravo održanim izborima 7. oktobra, SDA je u općini Novi Grad Sarajevo ubjedljivo pobijedila i osvojila tri puta više glasova od petoplasiranog SDP- a. Zahtjevi za ponavljanjem izbora pokušaj su da se opravda izborni poraz, jer su provedeni na isti način kao i svaki izbori do sada, pa tako i oni na kojima je SDP pobjeđivao, ali tada nije imao primjedbi.

Izborni proces u BiH ima određene manjkavosti koje treba zakonom urediti Parlament BiH, ali te manjkavosti ne mogu ključno utjecati na sam rezultat izbora, jer je proces više nego transparentan u svim njegovim fazama.

Provođenje izbora na 155 biračkih mjesta u općini Novi Grad Sarajevo pratilo je oko 1.600 akreditovanih posmatrača ispred svih političkih subjekata i nevladinih organizacija. Posmatrači na dan održavanja izbora u toku glasanja, ali i kroz proces prebrojavanja glasova nisu imali nikakvih ozbiljnih zamjerki na rad biračkih odbora u kojima su učestvovali i članovi koje je predložio SDP. Akreditovani posmatrači SDP-a prema našim informacijama nisu uputili nijedan prigovor niti žalbu na izborni proces u općini Novi Grad Sarajevo.

Centralna izborna komisija BiH akreditovala je za općinu Novi Grad i 120 posmatrača organizacije "Pod lupom", a na biračkim mjestima bio je prisutan i određeni broj posmatrača OSCE-a, kao i drugih nevladinih organizacija koje su pratile kompletan proces provođenja izbora, još nekoliko mjeseci prije održavanja, kada su provođene sve pripremne aktivnosti.

Indikativno je da je u fokusu napada SDP- a upravo načelnik ove Općine Semir Efendić, koji je na ovim izborima sam osvojio oko 8,5 hiljada glasova više nego cijela Socijaldemokratska partija u Kantonu Sarajevo. Poznato je da rezultati izbora u općini Novi Grad ključno utiču i na rezultat izbora u cijelom Kantonu zbog same brojnosti ove izborne jedinice. Međutim, osporavanje, pa ni ponavljanje izbornog procesa ne bi promijenilo rezultate. SDA bi ponovo dobila najviše glasova, a vjerovatno i više zbog postizbornog ponašanja pojedinih stranaka koje su požurile da izdaju svoje glasače.

SDP bi vjerovatno opet bio petoplasirana stranka, ali se s pravom nameće pitanje, zašto SDP ne traži ponavljanje izbora u općini Novo Sarajevo gdje je SDA izgubila izbore, u istom i jednakom tretmanu izbornih uslova kao i u Novom Gradu. 

Zato, kad SDP u Novom Gradu i u Kantonu Sarajevo, biračima ponudi bolje pojedinačne rezultate svojih funkcionera, bolji politički program i pošteniju politiku prema građanima, neka očekuju više glasova na biračkim mjestima i tada neće biti potrebe za omalovažavanjem učesnika biračkog procesa koji su po našem mišljenju korektno uradili svoj posao.

Cijeli izborni proces u općini Novi Grad proveden je pod patronatom Centralne izborne komisije, i Općinske izborne komisije u kojoj je i dalje jedan broj članova još iz vremena kada je SDP imao većinu u Općinskom vijeću koje bira izbornu komisiju. Ukoliko se utvrde bilo kakve neregularnosti u njihovom radu, SDA će podržati sankcionisanje članova izborne komisije.

Što se tiče navodnih audiosnimaka predsjednika Općinske izborne komisije Elvira Resića, koji već nekoliko godina nije funkcioner SDA Novi Grad, niti je uposlenik Općine Novi Grad, o njima treba pitati njega. U tom kontekstu i pojavljivanje takvih snimaka kao i njihova autentičnost su veoma upitni. Predsjednik Općinske izborne komisije u toku izbornog procesa imao je daleko više komunikacije sa svim drugim političkim subjektima nego sa Strankom demokratske akcije.

Na kraju, SDA Novi Grad ne bi imala ništa ni protiv ponovnog održavanja izbora, s tim da ukoliko rezultati ostanu isti ili približni, troškove njihovog ponovnog održavanja snosi Socijaldemokratska partija.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost OO Stranke demokratske akcije Novi Grad Sarajevo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo