Regija     | 24.10.2018. 08:56 |

Zaev: Odluke Sobranja ubrzat će naš ulazak u NATO i EU

FENA Internet

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Zahvalan sam političarima i narodu Bosne i Hercegovine na njihovoj punoj podršci Makedoniji tokom ovog historijskog procesa u našoj zemlji - poručio je Zoran Zaev, premijer Makedonije.

U razgovoru za "Dnevni avaz" Zaev je ocijenio da postupak promjene Ustava još nije završen, da su uspješno prošle neke važne faze tog procesa te je iznio uvjerenje da će se njegova država ubrzo priključiti Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i otvoriti pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

- Time se šalje jasna poruka svijetu da je, nakon decenija sukobljavanja u regionu zapadnog Balkana, put ka stabilnosti i napretku realan i očigledan. Poslanici Sobranja stvarali su prošle sedmice historiju, na kojoj će im čestitati buduće generacije - smatra Zaev.

On je tako prokomentirao odluku Sobranja, za koju je glasalo 80 od 120 poslanika, kojom su odobrene promjene Ustava te zemlje i primjena dogovora iz Prespe.

Riječ je o sporazumu između Makedonije i Grčke kojim se rješava pitanje imena ove nekadašnje jugoslavenske republike. Ukoliko se dogovor provede, ubuduće će se ona zvati Sjeverna Makedonija.

Dogovor s Grčkom uvjet je da Makedonija postane članica NATO-a i pristupi Evropskoj uniji.

Ukoliko se dogovoreno realizira, već do polovine naredne godine ona će biti 31. članica zapadnog vojnog saveza. Istovremeno bi se otvorili pregovori o ulasku u EU.

Analitičari procjenjuju da bi Makedonija mogla ubrzo prestići Srbiju u tom procesu i biti blizu Crne Gore, koja je, prema trenutnom stanju, najbliža cilju da do 2025. godine bude dio EU.

- Bit ćemo članovi dvije najjače organizacije na svijetu - NATO-a i EU - njihov punopravni član kao nezavisna i ponosna država. Ovom historijskom odlukom naš ulazak u te dvije institucije bit će bitno ubrzan, a ishod je sasvim jasan - kaže Zaev za Avaz.

Premijer Makedonije u izjavi za "Avaz" ističe i da su za odluku o početku promjena Ustava glasali članovi svih stranaka u

parlamentu.

Među njima su i dva poslanika Bošnjaka u So-branju Ferid Muhić i Zećir Ramčilović.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Džaferović sa Zaevom: Jačati ekonomsku saradnju kroz Berlinski proces

Magazinović i Zaev: Regija treba napredovati zajedno ka EU

Premijer Sjeverne Makedonije podnio ostavku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana