Svijet     | 23.10.2018. 23:20 |

Troje umrlih u karavani migranata prema SAD-u

FENA Internet

MEKSIKO, 23. oktobra (FENA) - Najmanje troje ljudi je umrlo u južnom Meksiku u karavani srednjoameričkih migranata koja se kreće prema Sjedinjenim Državama, izvještava dpa.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (OIM), preko Meksika se prema južnoj granici SAD-a uputilo oko 7.300 ljudi, mahom iz Gvatemale, Hondurasa i Salvadora.

Zbog isrcpljenosti uslijed umora i dehidracije jedan je migrant preminuo na cesti od Tapachule prema Huxtlu, u južnom Meksiku. Tijelo drugog koji je preminuo od respiratornih problema pronađeno je u ponedjeljak, a tog je dana i jedan 25-godišnjak podlegao ozljedama nakon pada s vozila.

Migranti koji su se uputili na 4.000 kilometara dugi put prema SAD-u, krenuli su iz sjevernog Hondurasa 13. oktobra te ilegalno ušli u Meksiko, ne obazirući se na upozorenja meksičkih vlasti da će migrante bez valjanih dokumenata deportirati.

IOM i Visoko povjereništvo za izbjeglice UN-a (UNHCR) mobilizirali su svoje kapacitete kako bi pomogli tim ljudima. Karavana u Meksiku je još uvijek daleko od američke granice, na oko 1.800 kilometara.

U međuvremenu je iz Gvatemale prema Meksiku, s krajnjim ciljem u SAD-u, krenula nova povorka od preko 1.000 ljudi.

Zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Aziz Haq je rekao da je tokom vikenda generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres razgovarao s nekoliko čelnika o stanju srednjoameričkih migranata i naglasio potrebu njihove suradnje s OIM-om i UNHCR-om.

- Tu situaciju treba voditi sukladno međunarodnom pravu i uz puno poštivanje zemalja da kontroliraju svoje granice - dodao je Farhan Aziz Haq i istaknuo da države regije moraju surađivati u rješavanju krize.

Guterres bi trebao doći u Washington na susret s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je rekao da je upozorio vojsku i savezne pogranične vlasti da je migrantska karavana iz Srednje Amerike pitanje od nacionalnog interesa te istaknuo da će SAD početi obustavljati pomoć toj regiji.

- Nažalost, izgleda da meksička policija i vojska nisu mogli zaustaviti karavanu koja ide prema južnoj granici SAD-a - napisao je Trump u tvitu te dodao: "Upozorio sam pograničnu patrolu i vojsku da je to pitanje od nacionalnog interesa".

- Gvatemala, Honduras i Salvador nisu mogli zaustaviti ljude da ne odu iz njihovih zemalja i da ilegalno dođu u SAD. Sada počinjemo ukidati, ili temeljno smanjivati, veliku stranu pomoć koju im redovno dajemo -  napisao je Trump. 

On inzistira na tome da migranti moraju prvo zatražiti azil u Meksiku dodajući da "ako to ne učine, SAD će ih vratiti natrag", prenosi Al Jazeera.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu