Bosna i Hercegovina     | 23.10.2018. 15:15 |

Završna konferencija projekta 'Roma Action' (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Konferencija projekta "Roma Action - Podrška socijalnom uključenju ranjivih romskih porodica u područjima pogođenim poplavama putem osiguranja stambenih jedinica i socioekonomskih mjera sa aktivnim učešćem državnih i lokalnih vlasti, kao i drugih interesnih grupa", završena je danas u Sarajevu.

Projektom je omogućeno useljenje 140 romskih porodica koje čine 652 osobe iz devet lokalnih zajednica u rekonstruirane ili novosagrađene stambene objekte po principu socijalnog stanovanja.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark istakao je da je projekt dio ukupnih napora koje ulaže EU da se osigura podrška pripadnicima romske populacije u smislu njihovog stambenog zbrinjavanja na području devet lokalnih samouprava, među kojima je Bijeljina, Kakanj i Gračanica.

Istakao je da je projekt rađen u partnerstvu sa lokalnim vlastima te s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Pored komponente socijalnog zbrinjavanja, Wigemark je kazao da u okviru projekta postoje i aktivnosti u smislu stvaranja boljih socijoekonomskih uslova, kao što su pružanje odgovarajućih usluga obrazovanja i stvaranje novih radnih mjesta.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac navela je da je projekt usmjeren prema socijalno-ekonomskom poboljšanju Roma u BiH, posebno onih koji su bili izloženi poplavama 2014. godine.

- Ovo je značajan doprinos koji je Delegacija EU učinila prema romskoj populaciji, a ujedno doprinos državi BiH u cilju ostvarivanja svih napora koje čini od 2009. godine kako bi položaj Roma bio bolji - poručila je Borovac te dodala da je od 2009. godine do 2018. godine izdvojeno 23,6 miliona KM što je značajno uticalo na položaj Roma u BiH.

Borovac je istakla kako cijeni partnerski odnos Evropske unije prema državi BiH, a posebno projekt pomoći Romima u vrijednosti 5,5 miliona KM koji je doprinio poboljšanju stambene problematike te da oni uđu u sistem zdravstvene i socijalne zaštite te zapošljavanja.

- Pored ovih projekata koji su vezani za najugroženije kategorije stanovništva, praktično činimo život građana u BiH mnogo kvalitetnijim i boljim, što ujedno i podiže svijest o vrijednostima evropskih integracija - naglasila je.

Najavila je dalju podršku Ministarstva romskoj populaciji, jer je Vijeće ministara BiH usvojilo Akcioni plan obrazovanja i potreba Roma koji se odnosi na potrebe zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite do 2020. godine.  

Direktorica organizacije Hilfswerk Austria za BiH Suzana Jašarević govorila je o dešavanjima tokom implementacije projekta, posebno se osvrćući na korisnike iz Gračanice koji su živjeli pored gradske deponije u vrlo teškim uslovima.

- Na tom području smo izgradili dvije zgrade u kojima su smještene sve porodice. Stalno su obilazili gradilište, jer nisu vjerovali da su stanovi namijenjeni njima - kazala je.  

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Nurđehan Šahinović kazao je da je projekt značajan zbog učešća svih nivoa vlasti u rješavanu problema sa kojima susreću Romi u BiH, a posebno u ZDK-u, jer u dvije općine, Kaknju i Zavidovići, živi veliki broj Roma.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kazao je da u Bijeljini također živi veliki broj Roma te da kroz različite projekte pokušavaju da im pomognu. Zahvalio je svima koji su učestvovali u implementaciji projekata te istakao da je Grad Bjeljina u tom projektu učestvovao sa 60.000 KM.   

Važan dio projekta odnosio se na osnaživanje romske zajednice u pristupu pravima i jednakim mogućnostima s posebnim fokusom na prava iz oblasti zdravstva, obrazovanja i zapošljavanja.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 2,8 miliona eura, od čega je EU finansirala 2,5 miliona eura, a ostala sredstva lokalne vlasti. Projekt je implementirala organizacija Hilfswerk Austrija Internacional u BiH.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2249

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1M_tR6JlaqG4dPZRoh3-PJPp7qZRAjPUU?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom