Najave     | 23.10.2018. 13:48 |

Goražde u petak domaćin osmog Festivala interkulturalizma

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23. oktobra (FENA) - U organizaciji Udruženja “Pomoć djeci Balkana” i uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, u Goraždu će u petak biti održan osmi “Festival interkulturalizma”. Ovaj događaj čiji je cilj druženje djece iz oba bh. entiteta, i ovoga puta okupit će učenike iz 11 osnovnih škola s područja Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske (RS).

Kako je Feni kazao predsjednik Udruženja “Pomoć djeci Balkana” Husein Halilović, pod motom “Svi smo mi isti” festival će okupiti  oko 140 učenika osnovnih škola iz Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, Trnova, Kalinovika, Nevesinja i Foče. Uz upoznavanje i druženje, mladi će prezentovati tradiciju, kulturu i običaje sredina iz kojih dolaze.

- Uz pet osnovnih škola iz BPK odabrali smo još osnovnu školu iz Dejčića, općina Trnovo u Federaciji iz razloga što su oni nekako izlovani i imaju slabu saradnju sa učenicima iz RS-a. Ovako, oni će zajedno doći, družiti se i učestvovati sa djecom iz Kalinovika, Nevesinja te dvije škole iz Foče, koje su i ranije učestvovale u ovim našim projektima - ističe Halilović.

Napominje da se organizacija ovakvih vidova druženja mladih iz oba bh. entiteta pokazalo kao dobra ideja. Podsjeća da je tokom proteklih godina u ovim aktivnostima učestvovalo na stotine učenika iz različitih dijelova BiH te da je ova godina u tom smislu posebno uspješna. Festival je u aprilu održan u Goraždu, potom u Rudom, a nakon ovog u petak, slijedeći je u novembru u Foči.

Predsjednik udruženja “Pomoć djeci Balkana” poziva sve a posebno mlade koji imaju afiniteta za pisanje projekata, da se pridruže ovoj ideji jer su, kako ističe, efekti višestruki i dugoročni.

- Cilj nam je da se izglade sve negativne posljedice rata, da se stvori povjerenje, prijateljstva. Želja nam je da se prevaziđe retorika mržnje i sve te međuentitetske i međuetničke barijere koje su nastale poslije rata. Drago mi je da smo mi ipak u tome uspjeli - zaključio je Halilović.  

Osmi Festival interkulturalizma održava se uz finansijsku podršku američke ambasade u BiH, dio sredstava uz pomoć sponzora obezbjedilo je i samo udruženje, kao i španska humanitarna organizacija Coperasion Balkanes. Jednodnevni festival bit će održan od 10.30 do 16 sati u Domu mladih Centra za kulturu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo