Regija     | 23.10.2018. 13:32 |

Ivanov: Parlament protiv volje naroda koji je odbacio dogovor s Grčkom

FENA Mladenka Krilic

SKOPLJE, 23. listopada (FENA) – Predsjednik Makedonije Gorge Ivanov je u današnjoj čestitiki povodom Dan makedonske revolucionarne borbe uputio i kritike izaslanicima u parlamentu koji su izglasali početak izmjena Ustava u skladu s dogovorom o rešavanju spora s Grčkom.

Istaknuo je kako je 80 izaslanika koji su glasali "Za" trebalo da uzmu u obzir da je narod na referendumu, 30 rujna odbacio dogovor s Grčkom.

-U skoro svim odlučujućim trenucima u našoj povijesti narod je donosio mudru odluku. Tako je bilo i ovog puta. Na referendumu 30. rujna ljudi su jasno izrazili svoj glas protiv naglih, nametnutih i štetnih rešenja usvojenih bez prethodnog nacionalnog konsenzusa. Na referendumu je narod izrazio svoj suvereni stav i nedvosmisleno odbacio Prespanski sporazum. Skupština Republike Makedonije morala je to uzeti u obzir, ali je većina izaslanika postupila suprotno volji naroda - naveo je Ivanov, kojeg su prenijeli srpski mediji.

Podsjetimo, izaslanici Sobranja su u petak, na prijedlog makedonske vlade Zorana Zaeva, dvotrećinskom većinom odlučili da počne proces izmjene Ustava radi provođenja sporazuma s Grčkom o promjeni naziva države u "Sjeverna Makedonija", što je uvjet Grčke da deblokira euro-atlantsku integraciju Makedonije.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Ursula von der Leyen: EU planira pomoći zemljama zapadnog Balkana sa šest milijardi eura

Ministrica: Oružani napad na sjeveru Kosova ne utječe na sigurnost Sjeverne Makedonije

Vučić: Nisam siguran da će zapadni Balkan biti u EU do 2030. godine

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana