Ekonomija     | 23.10.2018. 12:34 |

Općina Vogošća dodijelila 20 plastenika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Dvadeset korisnika s područja Vogošće potpisalo je danas ugovore u okviru projekta "Dodjela plastenika od 100 m2 sa dodatnom opremom i sadnim materijalom putem sufinansiranja". 

Pravo na učešće imale su socijalno i materijalno ugrožene osobe i mlade osobe sa područja općine Vogošća koji ne posjeduju plastenik, a žele pokrenuti plasteničku proizvodnju na vlastitom obradivom zemljištu ili njihovi članovi uže porodice, kao i na zemljištu ustupljenom na korištenje ili u zakup u neposrednoj blizini stambenog objekta i oni koji ne posjeduju više od 100 m2 plasteničke proizvodnje i istu žele proširiti.

Cilj ovakvih projekata je ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugrožene populacije stanovništva kroz proizvodnju povrća u plastenicima.

Pomoćnica načelnika Vogošće za privredu, integrisani lokalni ravoj i društvene djelatnosti Dženana Bešlija izjavila je da je to još jedan od projekata podrške poljoprivrednoj proizvodnji u toj općini.

- Nadam se da će naši poljoprivredni proizvođači imati koristi od ovog projekta i da će svoje proizvode moći plasirati na tržište - rekla je Bešlija.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 52.200 KM, a sredstva su osigurali Općina Vogošća, humanitarne organizacije "Muslim Aid" i "LDS Charities", kao i korisnici projekta.

Mersiha Zulčić iz "Muslim Aida" je istakla da će se nakon potpisivanja ugovora pristupiti postavljanju plastenika i dodjeli jesenjih sadnica, a korisnici će imati i dvodnevnu edukaciju o plasteničkoj proizvodnji, saopćeno je iz Općine Vogošća.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dodjela plastenika sa sustavom za navodnjavanje i dodatnom opremom u općini Prozor/Rama

Obnova saobračajnica u Vogošći i Ilijašu

Uz podršku Općine plastenička proizvodnja sve zastupljenija: Ove godine 33 nova korisnika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'