Najave     | 23.10.2018. 11:44 |

Međunarodni kolokvij 'Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. listopada (FENA) - Drugi međunarodni kolokvij "Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta" održat će se 26. i 27. listopada u Mostaru, a tim povodom 26. listopada, u 11.30 sati, u Centru za kulturu Mostar bit će održana konferencija za novinare.

Na konferenciji za medije govorit će direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan, predsjednica Centra za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna Amra Hadžimuhamedović i predsjednik Znanstvenog odbora Drugog međunarodnog kolokvija "Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta" Mirsad Kunić.

Cilj Kolokvija je razvijanje sistematskog i dugoročnog predstavljanja i istraživanja bosanskog usmenog naslijeđa u Zbirci usmene književnosti Milman Parry Sveučilišta u Harvardu.

Ta zbirka je temeljno vezana za Bosnu u najširem značenju tog pojma, njen narod i njegovo usmeno naslijeđe i nedovoljno je poznata i korištena u matičnoj kulturi njenog porijekla. Pozvani istraživači iz zemlje i svijeta predstavit će sadržaj i značaj zbirke i mogućnosti njenog uključenja u živu bosansku kulturu, priopćeno je iz Međunarodnog foruma Bosna.

Prvoga dana znanstvenog skupa u petak, 26. listopada, s početkom u 19 sati, u Centru za kulturu Mostar bit će predstavljan Zbornik radova Prvog međunarodnog kolokvija "Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta" i knjige Muniba Maglajića "Bošnjačka usmena balada", a dan poslije ona istom mjestu program Drugog međunarodnog kolokvija održat će se od 10 do 16 sati.

Ovaj događaj organiziraju Muzej Hercegovine i Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna, u suradnji sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine, a svi programi otvoreni su za širu javnost.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Međunarodni forum Bosna organizira konferenciju 'Globalna etika, urgentni izazovi i pitanja'

Rusmir Mahmutćehajić izabran za redovnog člana Evropske akademije znanosti i umjetnosti

O bosanskoj pluralnosti na Mostarskom ljetu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom