Bosna i Hercegovina     | 23.10.2018. 10:07 |

Predstavnici GSS-a u BiH na generalnoj skupštini ICAR-a

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. listopada (FENA) - Više od pet stotina sudionika iz svih krajeva svijeta sudjelovalo je proteklog vikenda na 70. kongresu međunarodne spasilačke asocijacije ICAR u francuskom gradu Chamonixu, podno Mt. Blanca.

Na ovom najvažnijem događaju u spasilačkom svijetu govorilo se o najnovijim tehnikama spašavanja, a top tema kongresa bio je utjecaj globalnog zatopljenja na povećanje broja prirodnih katastrofa, priopćeno je iz Gorske službe spašavanja u BiH.

Radilo se po komisijama, za lavine, kopneno spašavanje, medicinska komisija, komisija helikoptersko spašavanje i podkomisija za trening potražnih pasa.

Kao i svake godine, eminentni spasilački stručnjaci prezentirali su niz zanimljivih proizvoda i tehnika spašavanja.

GSS u BiH planira dogodine, na sljedećem kongresu ICAR-a koji će se održati u Poljskoj, prezentirati inovativne alate za vođenje potraga koji su razvijeni u okviru tog savezu, u suradnji sa HGSS-om Hrvatske.

Na masivu Mt. Blanca, na Helbroneru (3400 metara nadmorske visine), održana je i radionica na kojoj su uvježbavane medicinske procedure, spasilačke tehnike, helikopterske procedure, lavinske potrage.

Na završnoj vježbi, domaćini su demonstrirali vrlo složenu proceduru noćne evakuacije iz stijene, koristeći dva spasilačka helikoptera.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Pastir pronađen živ četiri dana nakon nestanka

Više od stotinu ljudi uključeno u potragu za pastirom Mujom Cakićem

Međustanična zimska vježba GSS-a HBŽ i HGSS Šibenik

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo