Bosna i Hercegovina     | 22.10.2018. 16:37 |

Utvrđeni rezultati izbora u BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine utvrdila je danas i objavila izborne rezultate nakon provedenih Općih izbora te od sutra, 23. oktobra, teče trodnevni rok za podnošenje primjedbi političkih subjekata za ponovno brojanje.

Odluka o utvrđivanju izbornih rezultata za sve nivoe vlasti parlamentarnih izbora donesena je na današnjoj sjednici CIK-a, a rezultati su objavljeni dva dana prije utvrđenih rokova iako je ovaj put bilo mnogo više posla na utvrđivanju rezultata, kazali su iz CIK-a.

Kako je istaknuo predsjednik CIK-a Branko Petrić cjelokupan posao brojanja glasačkih listića urađen je na vrijeme uz nadljudske napore budući da je bilo mnogo veći broj pristigle pošte te zahtjeva za kontrolu, ali kaže da je sve dokumentirano.

Podvukao je da su rezultati na web stranici CIK-a i sadrže tabelarni prikaz, ali raspodjela mandata bit će objavljena nakon objave potvrđenih rezultata kako ne bi bilo eventualnih promjena, dodajući da prijave mogu podnositi predstavnici političkih subjekata i nezavisni kandidati, posmatrači i općinske komisije.

- Zahtjev za ponovno brojanje treba sadržavati razloge zašto se traži brojanje, član zakona koji je prekršen i objašnjenje kako bi to moglo uticati na rezultate izbora, a sve druge podneske bez potrebnih objašnjenja CIK će odbaciti - pojasnio je.

Prema sadašnjim rezultatima izabrano je potrebnih 518 mandata za koje su se takmičili kandidati, a po dosadašnjim rezultatima za Narodnu skupštinu Republike Srpske nedostaju po jedan Bošnjak i Hrvat.

Za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Federacije BiH nedostaje tri poslanika iz reda Srba, a kada su u pitanju kantonalne skupštine izabrani su svi potrebni poslanici te je moguće popuniti klubove u Domu naroda Federalnog parlamenta sve osim Kluba Srba jer je od potrebnih 17 izabrano njih 15, zaključio je Petrić.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

CIKBiH organizirao predavanje za studente prava, predvođene članovima Upravnog odbora ELSA-e

CIKBiH neće iznositi komentare do stupanja na snagu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo