Ekonomija     | 22.10.2018. 15:47 |

Vlada RS traži da se maksimalno ubrza proces digitalizacije

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 22. oktobra (FENA) – Vlada Republike Srpske (RS) insistira od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da se proces digitalizacije maksimalno ubrza i provodi u skladu sa usvojenom strategijom i projektima.

Taj zahtjev je upućen s obzirom da je proces prelaska s analognog na digitalno emitovanje u Bosni i Hercegovini, kako je navedeno, u znatnom kašnjenju i zastoju u odnosu na zemlje u okruženju.

- Okončanje projekta digitalizacije signala je od posebnog značaja za javne radio-televizijske servise u BiH, a uvođenjem digitalne televizije stvaraju se uslovi za oslobađanje dijela frekventnog spektra koji je namijenjen za uvođenje četvrte generacije mobilne telefonije – saopćeno je nakon radno-konsultativne sjednice entitetske vlade, na kojoj je prihvaćena Informacija o prelasku s analogne na digitalnu zemaljsku radio-difuziju u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz.

Podršku Vlade dobila je i Informacija o projektu „Remont i modernizacija željezničke dionice Šamac-Doboj-Rječica (međuentitetska granica RS /FBiH)“ na Koridoru 5-C kroz RS.

Zaduženo je Ministarstvo saobraćaja i veza i Željeznice RS da pokrenu aktivnosti na realizaciji tog projekta.

U Vladi su razmatrali i Informaciju o provođenju kampanje „Jačanje medijske pismenosti kod djece u RS“.

- Cilj kampanje je jačanje svijesti kod djece školskog uzrasta o razumijevanju uloge medija i boljem shvatanju medijskih poruka (informacija, reklama i drugih sadržaja) i zaštite djece od negativnih sadržaja (nasilja, vrijeđanja, diskriminacije) – navodi se u saopćenju iz entitetske vlade i dodaje da su ciljne grupe kampanje učenici viših razreda osnovnih škola, nastavnici i roditelji.

Kampanja se provodi u dvije faze. Prva faza, koja je u toku, podrazumijeva istraživanje o stepenu poznavanja osnova medijske pismenosti kod učenika, nastavnika i roditelja, uključivanje učenika kroz nastavne procese i održavanje prezentacija i radionica, dok je u drugoj fazi predviđena izrada priručnika za učenike i nastavnike i distribucija svim školama u RS, organizovanje okruglog stola, usvajanje, kako se precizira, Politike medijske pismenosti u RS i usvajanje zakonske regulative.

Prihvaćena je i informacija o Projektu integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine, čija implementacija se očekuje u periodu 2020-2025. godine, a u međuvremenu je potrebno da se izradi tehnička dokumentacija i usaglase svi detalji za početak realizacije.

Entitetska vlada je usvojila i izvještaj o provedenom nadzoru nad namjenskim trošenjem sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse u 2017. godini.

Po podacima Ministarstva finansija, na osnovu pregleda naplaćenih i raspoređenih javnih prihoda po osnovu boravišne takse, evidentirano je da je lani u RS-u naplaćeno 1.175.509,07 KM, što je u odnosu na 2016. (1.049.037,50 KM) više za 126.471,57 KM, odnosno zabilježeno je povećanje prihoda od 12 posto.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta