Kultura     | 22.10.2018. 15:11 |

Online platforma Sarajevo Graphics Group za razmjenu znanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Istraživačka grupa Sarajevo Graphics Group sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je, po uzoru na međunarodno priznatu online platformu sa principima za kompjuterski baziranu vizualizaciju kulturnog naslijeđa "London Charter", uspostavila Sarajevo Charter, internet platformu za razmjenu znanja iz interaktivnog digitalnog pripovijedanja, čime kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine ulazi u internacionalnu mrežu digitalne prezentacije.

Ova platforma okuplja vodeće istraživače i grupe i prezentira njihove projekte i iskustva, saopšteno je iz Sarajevo Graphics Group.

U početnoj fazi platformi su se pridružili istraživači iz Belgije, Irske, Italije i sa Kipra, a iz Bosne i Hercegovine učestvuje grupa saradnika na H2020 projektu iMARECULTURE (Selma Rizvić, Vensada Okanović, Dušanka Bošković, Bojan Hadžihalilović, Fahira Fejzić Čengić i Fatmir Alispahić).

Sarajevo Charter, pored smjernica za kreiranje interaktivnih digitalnih priča, sadrži podatke o projektima sa interaktivnim digitalnim pripovijedanjem, radnim procesima kreiranja ovih projekata, studijama za analizu korisničkog iskustva, kao i filmove i fotografije šta se dešavalo iza kamere i u toku rada na projektima.

Ovim projektom će se u budućnosti ovoj platformi pridružiti veliki broj istraživača, te će prikupljena znanja i iskustva biti korisna svima koji se bave interaktivnim digitalnim pripovijedanjem, medijskom formom budućnosti.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Knjiga 'Digitalna prezentacija kulturnog naslijeđa BiH' Selme Rizvić (VIDEO)

U četvrtak promocija prve multimedijalne knjige u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo