Bosna i Hercegovina     | 22.10.2018. 14:56 |

Razgovarano o primjeni antikorupcijskih zakona u BiH i Crnoj Gori

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Nadležnosti, organizacija i funkcioniranje antikorupcijskih agencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore bile su teme o kojima su prvog dana radne posjete BiH razgovarali članovi Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije Crne Gore i rukovodstva Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Razmijenjena su mišljenja i iskustva u vezi sa primjenom postojećih antikorupcijskih zakona u BiH i Crnoj Gori, strategijama za borbu protiv korupcije, načinu donošenja i primjeni planova integriteta, postupanju po prijavama sa indicijama koruptivnog ponašanja te je razgovarano o postojećim zakonskim rješenjima koja se odnose na zaštitu uzbunjivača.

Predsjednica Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije Crne Gore Goranka Vučinić govorila je o načinima na koji su ova pitanja regulirana u Crnoj Gori, te je pojasnila kakva je antikorupcijska zakonska regulativa u toj zemlji.

Naglasila je i da je Agencija, s obzirom na opseg nadležnosti i broj zaposlenih, postigla dobre rezultate u ranije pomenutim oblastima, navodeći u vezi s tim konkretne primjere iz prakse.

Direktor APIK-a Hasim Šabotić je istakao da institucija kojom rukovodi ulaže maksimalne napore u provođenju zakonom predviđenih mjera u borbi protiv korupcije u BiH, ali da antikorupcijska zakonska rješenja, koja su na snazi u BiH, prilično limitiraju rad Agencije, a time i funkcionalnu borbu protiv korupcije u ovoj zemlji.

Članovi Savjeta i rukovodstvo APIK-a kratko su se dotakli i tema koje se odnose na reguliranje pitanja sukoba interesa i finansiranja političkih partija, o čemu će više govora biti drugog dana posjete Agenciji, saopćeno je iz APIK-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Crnogorska vlada usvojila amandmane na prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Milanović u Tuzli: Ovo je zemlja Hrvata, Bošnjaka i Srba i svi moraju imati ista prava

Milanović danas u Tuzli i Brčkom, susrest će se s pripadnicima HVO-a i gradonačelnikom Lugavićem

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition od 9. do 11. listopada u Mostaru