Ekonomija     | 22.10.2018. 14:29 |

Na radionici u Sarajevu simulacija izbijanja epidemije u BiH

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Simulacija izbijanja epidemije u Bosni i Hercegovini glavni je aspekt radionice "Upravljanje epidemijama čiji je put prenosa hrana" koja je počela danas u Sarajevu.

Nicole Gollnick iz Saveznog instituta za procjenu rizika Njemačke pojasnila je da će učesnici radionice morati otkriti uzrok simulirane epidemije i ponuditi rješenja te krize.

- Također, bit će održana i fiktivna pres-konferencija jer je navodno izbijanje epidemije u BiH izazvalo međunarodnu pažnju - dodala je Gollnick.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović istakao je da radionice ovog tipa mogu značajno podići spremnost nadležnih institucija za reagovanje u takvim situacijama.

- Stvarna vježba i simulacija problema će osposobiti naše osoblje da što organizovanije djeluju i podići kvalitet zaštite potrošača - kazao je Vujanović.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić rekao je da podaci koje redovno razmjenjuju s entitetskim i kantonalnim službama pokazuju da je stanje u BiH zadovoljavajuće, kao i u zemljama u okruženju.

Pomoćnica ministra civilnih poslova BiH Draženka Malićbegović navela je da je radionica vrlo značajna za razvoj multisektorskog pristupa procjeni rizika od epidemija, upravljanju takvim situacijom i unapređenju komunikacijskih vještina.

Radionica je dio tehničke pomoći Vlade Njemačke za unapređenje poljoprivrednog sektora u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Mostaru radionica o stanju i problemima energetske tranzicije u BiH

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Body Space radionica o ženskom zdravlju 9. marta u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo