Bosna i Hercegovina     | 22.10.2018. 13:10 |

KCUS - Procedura 'zlatni sat' radi se kontinuirano

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Fuzioniranjem dvije srodne klinike u Kliniku za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) znatno su poboljšani uvjeti boravka bolesnika i rada uposlenika.

- Dnevno na toj klinici bude zbrinuto do 90 pacijenata kroz ambulantu i ostale odjele, te se sve procedure i pregledi rade po ustaljenom programu - navodi Info KCUS.

Procedura "zlatni sat" uspješno se radi na Odjelu Invazivne kardiologije. Radi se o modernoj invazivnoj metodi tretmana pacijenata koji su pretrpjeli infarkt srčanog mišića, čime u prvom satu od početka napada pacijenti bivaju spašeni bez komplikacija i posljedica.

Vršilac dužnosti šefa Klinike prim. dr. Dževdet Radončić pojašnjava da "zlatni sat" podrazumijeva da se tokom prvog sata, od početka napada, kateterom kroz krvne sudove otklanja problematični ugrušak, te na taj način otvara zakrčeni protok u srcu.

- Imamo stručan i uhodan tim ljekara i medicinskog osoblja. Razvijamo dobre međuljudske odnose, te prakticiramo multidisciplinarni pristup u liječenju bolesnika. Takav način rada rezultira visokim procentom izlječenja. Svi naši odjeli odlično funkcioniraju. Nedavno smo dobili i novi ultrazvučni aparat i EKG holter. Plan nam je da ubuduće radimo više na edukaciji i stručnom usavršavanju mlađih kolega. Mnogo smo dobrih stvari uradili zahvaljujući zalaganju i pomoći menadžmenta, ali i svih uposlenika naše klinike - kazao je prim. dr. Radončić.

Ističe da su u funkciji i svi aparati na Odjelu angiologije, mjestu gdje se  rade dijagnostičke pretrage krvnih žila.

Glavna sestra Klinike Almedina Šabić kaže da su uvjeti rada na klinici mnogo bolji u odnosu na raniji period, a zahvaljujući fuziji dvije klinike prevaziđen je i problem nedostatka srednjeg medicinskog kadra.

- Sve medicinske sestre i tehničari sad su ravnomjerno raspoređeni po odjelima čime smo poboljšali zdravstvene usluge bolesnicima. Nema više dugog čekanja u hodnicima, a na svakom odjelu uvijek imamo medicinsko osoblje koje je na raspolaganju pacijentima. Radimo s puno odgovornosti i predanosti poslu, što se pozitivno odražava  na bolesnike koji često za nas imaju riječi hvale. Da bismo omogućili što ugodniji boravak bolesnika (uz podršku menadžmenta) završeni su radovi na  unutarnjem uređenju klinike. Renoviran je sistem grijanja, okrečene prostorije te uređena ambulanta za angiološke preglede - kazala je Šabić.

Generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović navodi da su liste čekanja na Klinici za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam znatno smanjene, što je rezultat dobre organizacije posla.

- Iako je KCUS ustanova tercijarnog zdravstvenog nivoa, zbog neprovođenja pravilne reforme zdravstva, naši ljekari zbrinjavaju i pacijente koji bi kompletne usluge trebali dobiti na primarnom i sekundarnom nivou - kazala je.

Navodi da je to posebno čest slučaj na Klinici za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam.

- Na taj način nanosi se šteta bolesnicima koji uistinu trebaju pomoć tercijarnog nivoa, odnosno u ovom slučaju KCUS. Zalagat ćemo se za pravilno definiranje puta pacijenta da bismo spriječili bespotrebno hodanje, gubljenje vremena i zloupotrebe bolesnika i njihovih porodica. Nekadašnje duge liste čekanja su skraćene. Angiološki pregled radi se  odmah, po dolasku bolesnika. Na kardiološki pregled (ovisno o indikacijama) čeka se maksimalno 15 dana. Uveden je i dopunski rad za UZ srca. Svi hitni pacijenti rade se odmah, po dolasku na Kliniku. U okviru Strategije zanavljanja opreme imamo u planu nabavku novog aparata za kateterizaciju srca, uz educiranje mladih kadrova za izvođenje ove vrste zahvata - izjavila je prof. dr. Izetbegović, navodi se.                                                   

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana