Bosna i Hercegovina     | 22.10.2018. 11:09 |

'Velika Bijela Kuća' osvojio najveće odličje na Dubrovnik Film Festivalu 2018

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Dokumentarni film 'Velika Bijela Kuća' mreže mladih liječenih od raka 'MladiCe' osvojio je Grand Prix nagradu i tako postao najbolji film 'Dubrovnik Film Festivala 2018' (DUFF).

'MladiCe' čine mladi ljudi koji su u djetinjstvu pobijedili rak, a djeluju u okviru Udruženja 'Srce za djecu oboljelu od raka'.

Film je u cjelosti autorski rad članova MladiCa, urađen volonterski i s velikim entuzijazmom. Oni su na taj način željeli pokazati da se neprestano moraju tražiti novi načini da mladi javno govore o problemima, ali ukazuje i na mogućnosti za rješavanje tih problema.

- 'Velika Bijela Kuća' je način da se pokaže da snovi mogu biti ostvareni. Prema riječima Stručnog žirija DUFF-a, taj film je 'Ozbiljna priča o osjetljivoj temi. Priča o ljubavi i podršci' - navode iz Udruženja 'Srce za djecu oboljelu od raka'.

Snimatelj je bio Mirza Ajnadžić, a mentor Zoka Ćatić iz Udruženja za Kulturnu i Medijsku Dekontaminaciju.

Sedmi Dubrovnik Film Festival održan je od 18. do 21. oktobra. U selekciju takmičarskog programa ove godine pristiglo je 320 filmova djece i mladih iz desetak mediteranskih država. Selekcijski žiri odabrao je sedamdesetak, u dvije dobne kategorije (do petnaest te od šesnaest do dvadeset godina) i u tri po godinama autora odvojene kategorije, za animirani, igrani i dokumentarni film dok je otvorena kategorija zajednička za obje kategorije.

Tokom četiri dana glavnog programa festivala u Dubrovniku okupilo se 150 djece, mladih, njihovih mentora i profesora koji su kroz film progovorili o okruženju u kojem žive, svojim problemima, ali i lijepim stvarima koje ih nadahnjuju.

Osnovna ideja je da filmski festival djece i mladih iz mediteranskih država (dobna granica je 20 godina) mora omogućiti, unaprijediti i poticati filmsko stvaralaštvo kod mladih.

Dubrovnik svake godine, u vrijeme Festivala, ugosti veliki broj djece iz različitih država i kulturnih sredina, često drugačijeg socijalnog statusa pa i načina života ali uvijek spremnu da kroz filmski medij pokažu važnost svojih osobnosti i probleme zajednica u kojima žive, kako one ružne koje žele izmijeniti nabolje, tako i lijepe.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Film iz BiH o mladima oboljelim od raka na Dubrovnik Film Festivalu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'