Bosna i Hercegovina     | 21.10.2018. 13:03 |

Chhabra: Odlazim zadovoljan jer smo približili indijsku kulturu ljudima u BiH

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 21.oktobra (FENA) - Bosna i Hercegovina je prelijepa država, a Bosanci i Hercegovci su prekrasni ljudi. Bez obzira što odlazim, ja ću se vraćati u Sarajevo, BiH, jer sam popio 'vode sa Baščaršije' - kazao je nerezidentni ambasador Indije sa sjedištem u Budimpešti Rahul Chhabra u oproštajnom intervjuu za Fenu.

Piše: Kanita Aliagić

Funkciju ambasadora preuzima u Keniji, ali je zadovoljan onim što je u svom mandatu uradio kako za BiH tako i za Indiju, posebno u segmentu kulture.

- Odlazim veoma zadovoljan jer smo uspjeli približiti indijsku kulturu ljudima BiH. U tom smislu sam odlučio da se, pored Sarajeva, Mostara i Banja Luke, posvetim malim gradovima: Širokom Brijegu, Foči, Milićima, Zavidovići, Bijeljini, Tuzli - naveo je ambasador Chhabra.

U tim gradovima održane su manifestacije u okviru kojih je promovirana indijska kultura, joga, a posebno je ponosan na novopostavljenu bistu u Parku velikana u Milićima koja, pored evropskih i kineskih, ruskih velikana, sada ima i indijske velikane, osnivača moderne indijske države Mahatmu Gandija i književnika i nobelovca Rabindranata Tagore.

- To je značajno i zbog toga što se ove godine obilježava 150 godina od rođenja Mahatme Gandija - kazao je on i dodao da pored tih aktivnosti  Indija je bila gost država na festivalu Sarajevska zima, a tokom ove sedmice delegacija iz Indije će posjetiti i Srajevski sajam turizma.

Podsjetio je da je na Sarajevo biznis forum došlo više od 45 biznismena iz Indije i time je ekonomska saradnja BiH i Indije podignuta na viši nivo, a kako bi ta saradnja bila olakšana i unaprijeđena, uveden je elektronski, online, sistem dobijanja vize.

- Ostvarena je i univerzitetska saradnja, posebno između Medincinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Medicinskog fakulteta u Chennaiu koji želi studente iz BiH i žele da otvore medicinski koledž u Sarajevu - kazao je ambasador Chhabra.

Također je posjeta Tehno grupe iz Kalkute doprinijela dobroj saradnji između univerziteta u BiH i Indiji, a zahvaljujući stipendijama više bh.s tudenata je otputovalo u Indiju.

Iako je najavio otvaranje centra za informaivnu tehnologiju u Sarajevu i Banjoj Luci, taj projekt nije realiziran, ali još uvijek rade na tome i čeka se odgovor od bh.vlasti.

- Redovno učestvujemo na svim manifestacijama u BiH i nastojimo da podignemo svijest o tome šta Indija može da ponudi - kazao je on.

Ambasador Chhabra je najavio da će budući ambasador Indije Kumar Tuhin doći u Budimpeštu sredinom novembra a ubrzo nakon toga će posjetiti i BiH.

- Ambasador Tuhin je profesionalan i moj je prijatelj. Stoga mu preporučujem da nastavi započete projekte. Za njega bi bilo jako važno da se fokusira na ekonomsku saradnju i malo više na oblast kulture, jer su to dva najvažnija stuba saradnje BiH i Indije i pomaže izgradnji kontakata i boljih odnosa među državama - kazao je nerezidentni ambasador Indije sa sjedištem u Budimpešti Rahul Chhabra u oproštajnom intervjuu za Fenu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Chhabra: BiH i Indija imaju dobru političku, kulturnu i ekonomsku saradnju

Chhabra: Odnosi BiH i Indije dobri, ali su potencijali mnogo veći

Chhabra: Saradnja sa ZDK će u ovoj godini biti značajno proširena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo