Regija     | 21.10.2018. 11:39 |

Zastupnici makedonskog parlamenta iz reda Bošnjaka glasali za ustavne promjene

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21.oktobra (FENA) - Zastupnici u Parlamentu Makedonije iz reda Bošnjaka, Ferid Muhić i Zećir Ramčilović, glasali su pozitivno za ustavne promjene u Makedoniji, u želji da se ta država što brže integrira u NATO i Evropskoj uniji.

Iz Udruženja za ujedinjene Bošnjake Avaz iz Makedonije, pojašnjeno je da se Republika Makedonija nalazi u veoma teškoj situaciji, a svako vraćanje nazad izazvalo bi dalekosežne štetne posljedice za državu i njene građane.

- Zbog toga dio zastupnika opozicije je donio tešku, ali prije svega odgovornu odluku da glasaju za otvaranje procesa ustavnih promjena, ali uz određene zahtjeve i uvjete - stoji u saopćenju.

Udruženje Avaz podržava ovakvu odluku i smatra da su prijedlozi dobra osnova za postizanje zajednički prihvatljivog rješenja sa kojim će se osigurati nacionalno pomirenje i intenzivirati proces integracije Republike Makedonije u EU i NATO.

Makedonski parlament je u subotu izglasao ustavne promjene čime država postaje Republika Sjeverna Makedonija, a za promjenu imena glasalo je 80 zastupnika.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana