Sport     | 20.10.2018. 15:07 |

Sahranjen istaknuti bh. karatist i 'Zlatni ljiljan' Suad Ćupina

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 20. oktobra (FENA) - Dženaza i ukop istaknutog i dogogodišnjeg bosanskohercegovačkog sportiste, karate trenera i sportskog radnika, nosioca ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" Suada Ćupine, koji je preminuo 18. oktobra u Sarajevu u 67-oj godini, obavljeni su danas na mezarju Alipašine džamije. 

Dženazi su prisustvovali članovi porodice Ćupine, istaknuti sportisti i kolege, predstavnici vlasti u Kantonu Sarajevo i brojne druge poznate ličnosti. 

Ćupina je rođen 11. novembra 1951. godine u Mostaru. Karateom se počeo baviti  1968. godine. U tom sportu je postigao  gotovo sve što je bilo moguće - od zvanja karate majstora osmi dan, do osvajanja medalja kao takmičara i kao trener, ali i velikog broja naučnih zvanja u oblasti sporta.

U bogatoj trenerskoj karijeri ostvario je vrhunske rezultate, posebno kao dugogodišnji selektor karate reprezentacije BiH, ali i trener u Univerzitetskom karate klubu Bosna iz Sarajeva. 

Njegovi karatisti bili su nosioci mnogobrojnih medalja sa svjetskih i evropskih prvenstava, te drugih međunarodnih i domaćih takmičenja.

Ćupina je svoje trenersko ime počeo graditi još u bivšoj Jugoslaviji. U periodu od 1986. do 1992. godine obavljao je funkciju selektora kadetske, juniorske i ženske selekcije u borbama. Bio je doktor nauka iz oblasti sporta od 2010. godine. 

Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja - "Zlatni ljiljan". Bio je član Patriotske lige Općine Mostar od aprila 1991. godine.

Rat ga je zatekao na dužnosti komandira Ratne stanice milicije, CSB Mostar. U TO stupio je 8. aprila 1992. godine. Obavljao je dužnost Komandanta bataljona, te niz dužnosti u 4. Korpusu Armije RBiH.

Učestvovao je u oslobađanju i odbrani Mostara. Za iskazanu hrabrost, sposobnost i lični doprinos u organizovanju i vođenju oružanog otpora agresoru na Republiku Bosnu i Hercegovinu, 1993. godine dodijeljeno mu je najveće ratno priznanje, značka „Zlatni ljiljan“.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Klanjana dženaza za četiri žrtve zločina u Zvorniku

U četvrtak 25. kolektivna dženaza za žrtve zločina u Zvorniku

U svim džamijama u BiH sutra dženaza u odsustvu za nastradale u zemljotresu u Turskoj i Siriji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta