Kultura     | 20.10.2018. 11:23 |

Generalna skupština Asocijacije Bijenala mladih umjetnika Evrope i mediterana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. oktobra (FENA) - Na generalnoj skupštini Asocijacije Bijenala mladih umjetnika Evrope i mediterana kojom je predsjedavala Dora Bei usvojen je plan programskih aktivnosti te razmotrena informacija o realiziranom projektu "Landxcape" u saradnji s Regijom Puglia.

Ocijenjeno je da je 57 izabranih mladih umjetnika, od kojih je jedan iz Bosne i Hercegovine Mak Hubjer potvrdilo kreativnost i talent nove generacije posvećenih umjetnosti, istraživanju i dijalogu.

Skupština je prihvatila informaciju o pripremama za projekat Nothinghem od 7. februara do 3. marta 2019. godine u kojem će učestvovati i Marija Šuković iz BiH.

Direktor Instituta za kulturu Republike San Marino Vito Guiseppe Testaj pozvao je 90 umjetnika na XIX Bijenale u San Marinu 2020. godine te je istaknuo da kultura i turizam imaju ključnu ulogu u savremenom svijetu, ali i da su posebno značajni za San Marino.

Član Borda direktora Asocijacije Ibrahim Spahić čestitao je Republici San Marino i pozvao članice da brižljivo razviju jedinstvenu kulturnu misiju Bjenala na povezivanja kultura i civilizacija Mediterana, posebno u kontekstu dramatičnih ekonomskih, socijalnih i političkih promjena, migracija i konflikata

Generalnu skupštinu upoznao je s konceptom XXXV Sarajevske zime 2019. godine koja će biti organizirana pod motom "Buka i Bijes" od 7. februara do 21. marta naredne godine, kao i pripremama za Olimpijadu kulture Sarajevo, saopćeno je iz Međunarodnog festivala "Sarajevska zima".

Olimpijada kulture bit će organizirana pod motom "Umjetnost života - život umjetnika" od 9. do 15. maja 2021. godine, a pripremaju je IPC-Sarajevska zima s Gradom Sarajevom i te godine bit će obilježena 20. godišnjica osnivanja Asocijacije Bjenala.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Otvorena izložba Sanite Lisice "Pustinja: Reciklaža svjetskog otpada".

Spahić: Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama

U Širokom Brijegu otvoreno Bijenale suvremene sakralne umjetnosti 2023.

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom