Bosna i Hercegovina     | 19.10.2018. 16:16 |

SOC će nastojati da bude dio radne grupe za izradu zakona o istospolnim parovima

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Sarajevski otvoreni centar ima izrađen model zakona o istospolnim zajednicama za oba entiteta u BiH i nastojat će da bude dio radne grupe koja će raditi na izradi zakona, istaknuto je na pres-konferenciji SOC-a koja je održana danas u Sarajevu.

Izvršna direktorica SOC-a Emina Bošnjak rekla je da pozdravljaju današnju odluku Vlade FBiH i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova da bude riješen problem prepoznavanja istospolnih parova u BiH.

- Postoji potreba da određena pitanja tih parova budu pravno riješena i SOC na tom pitanju radi već dvije godine - navela je Bošnjak.

Rukovoditeljica zagovaranja u SOC-u Vladana Vasić pojasnila je da bi usvajanje takvog zakona eliminisao pravni vakum u kojem žive istospolni parovi u BiH.

Precizirala je da bi taj zakon regulisao socijalna i ekonomska prava istospolnih parova u BiH kao što su posjete partnerima u bolnicama, odlučivanje o zdravlju partnera u ključnim momentima, nasljeđivanje, podizanje zajedničkog kredita, kupovina imovine, zdravstveno osiguranje i slično.

Koordinatorica programa SOC-a Lejla Huremović naglasila je da u BiH postoje istospolni parovi koji žive zajedno po 10 i više godina a ne mogu da ostvare određena prava, zbog čega im je neophodno da ona budu regulisana zakonom.

Vlada FBiH danas je na sjednici u Sarajevu usvojila zaključak da bude formirana radna grupa koja će raditi na izradi zakona kojim bi istospolne zajednice bile prepoznate i zaštićene.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo