Bosna i Hercegovina     | 19.10.2018. 16:01 |

Podignuta optužnica protiv Slađana Pajića za zločine počinjene u Vlasenici 1992.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Slađana Pajića, rođenog 1970. u Vlasenici, kojeg se tereti za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava bošnjačke nacionalnosti, kao i mučenje, premlaćivanje i zlostavljanje nezakonito zatočenih civila.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

On se tereti da je, tijekom 1992. godine, u tri navrata, naoružan i u uniformi, došao u kuću ženske osobe bošnjačke nacionalnosti, te nad žrtvom, prijeteći da će ubiti njene najbliže srodnike koji su bili zatočeni u logoru Sušica, uz prijetnje oružjem, počinio silovanje.

Optuženi se također tereti da je počinio silovanje malodobne žrtve bošnjačke nacionalnosti, koja je u vrijeme počinjenja zločina imala 13 godina.

Također, optuženi Pajić se tereti da je tijekom 1992. godine, mučio, tukao i zlostavljao na ponižavajuće načine četvoricu muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u prostorijama SUP-a u Vlasenici, od kojih je jedna od žrtava bila malodobnik.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Tužiteljstvo BiH navedene optužbe će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

S obzirom na to da se optuženi nalazi u bjekstvu, te se prema saznanjima nalazi na području Republike Srbije, za njim je ranije zatraženo raspisivanje međunarodne tjeralice.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Prijedlog pritvora za tri osobe u predmetu kodnog naziva "Spartacus"

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!