Ekonomija     | 19.10.2018. 15:02 |

Propada zagrebački Brodarski institut

FENA Agencije

ZAGREB, 19. listopada (FENA) - Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se pokreće postupak utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad zagrebačkim Brodarskim institutom zbog više od 9,8 milijuna kuna (oko 1,3 milijuna eura) utvrđenog duga.

U prijedlogu Fine navodi se da Brodarski institut ima 54 zaposlenika i oročen novac na devet računa u dvije komercijalne banke. Osim toga Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini dužnika.

Osnivač Brodarskog instituta je Republika Hrvatska, temeljni kapital tog društva s ograničenom odgovornošću je 53,9 milijuna kuna (oko 7,4 milijuna eura), a kao glavni predmet poslovanja navode se istraživanje tehnologije i tehnološki razvoj, kao i tehničko ispitivanje i analiza.

Hina navodi kako je Brodarski institut u Zagrebu osnovan je 1948. godine kao znanstveno-istraživačko uporište brodogradnji opremljeno sa suvremenim bazenima za modelska ispitivanja otpora, propulzije i upravljivosti brodova.

Insititut je imao iznimno veliku i značajnu ulogu u razvoju hrvatske brodogradnje tijekom više desetljeća, podupirući domaću industriju i brodogradilišta, uključivši pulski Uljanik, riječki 3. maj i splitski Brodosplit.

Tehnološka dostignuća Brodarskog insituta prepoznali su brojni strani partneri, kojima je kroz više desetljeća bio pouzdani partner u razvojnim projektima i transferu tehnologija.

Kao trgovačko društvo Brodarski institut prihode je ostvarivao komercijalnim ugovorima, a 40 posto prihoda zarađivao je na inozemnom tržištu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Otvoren stečaj u Uljaniku; kraj hrvatske brodogradnje?

U 25 godina u hrvatska brodogradilišta upumpano 5 milijardi eura državnog novca

Plenković: Novci za brodove su potrošeni, a brodova nema

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta