Ekonomija     | 19.10.2018. 14:02 |

Vlada FBiH će se uključiti koliko može u rješavanje problema Aluminija (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine voljna je da se uključi u rješavanje problematike kompanije Aluminij d.d. Mostar onoliko koliko ona može.

To su na pres-konferenciji nakon današnje sjednice Vlade, na kojoj su problemi ove kompanije bili glavna tačka dnevnog reda, poručili federalni premijer Fadil Novalić i dopremijerka, ujedno ministrica finansija Jelka Milićević, napominjući da je Vlada suvlasnik, odnosno vlasnik 44 posto u ovoj kompaniji.

Budući da je Vlada Hrvatske suvlasnik s 12 posto udjela, iz Vlade Federacije BiH očekuju da se i ta strana uključi u problem.

- Vlada FBiH neće dozvoliti da fabrika bude zatvorena, nastojat će na zadržavanju „toplog režima“ i ući će u rješavanje problema - riječi su premijera Novalića.

Kako je na pres-konferenciji izjavio ministar industrije, energije i rudarstva FBiH Nermin Džindić, Vlada je, prihvatajući Informaciju o stanju u kompaniji, na sjednici donijela nekoliko zaključaka.

Prvi je da će od Nadzornog odbora i uprave Aluminija biti odmah zatražen prijedlog finansijske konsolidacije preduzeća, što uključuje i planove maksimalnih ušteda.  

Naredni zaključak je da u roku od 30 dana treba provesti sveobuhvatnu reviziju o tome šta se sve u toj kompaniji dešavalo pa je dospjela u velike teškoće. Poznato je da su je pogodile dvije nesreće - da cijena aluminija pada, a struje raste.

Treba izvršiti i kontrolu ugovora na relaciji dobavljač - kupac, zaključila je također Federalna vlada. Za potrebe revizije je danas odobrila 100.000 KM, a milion KM za tekuće poslovanje Aluminiju. 

Nakon nalaza revizije, Vlada će odlučivati o tome šta ona može činiti dalje, a akcent treba da bude na tome da se Aluminiju osigura kontinuirano snabdijevanje strujom, odnosno podizanje proizvodnje na puni kapacitet.

Uz već postojeći reprogram dugovanja za struju, treba napraviti dodatni reprogram, zaključeno je također na sjednici.

Od Nadzornog odbora i uprave će biti zatraženo i da u roku od sedam dana dostave Vladi plan i program kompanije za prebacivanje na tzv. "topli režim".

Resorno federalno ministarstvo u naredne dvije sedmice treba da analizira postojeći zakonski okvir u FBiH s cijem razmatranja mogućnosti za smanjenje naknada koje za velike sisteme kao što je Aluminij važe u vezi s obnovljivim izvorima energije.

Federalna vlada je i dosad činila korake, pa je, među ostalima, u aprilu izdvojila 2,6 miliona KM za uvezivanje staža uposlenicima u svrhu penzionisanja, kazao je ministar Džindić.

Na dan 30. septembra 2018. godine, dug Aluminija d.d. Mostar je iznosio 344 miliona KM, od toga 23 miliona KM komercijalnim bankama, a 132 miliona po osnovu tekućih obaveza.

Ministrica Milićević je kazala da su oči 900 ljudi u toj kompaniji uprte trenutno prema Federalnoj vladi, ali da ona nije jedina, već i da drugi subjekti treba da budu na raspolaganju.

Po njenim riječima, Vlada je pokušavala da u okviru raspoloživih mehanizama pomogne kompaniji, u čemu je glavnu ulogu imalo resorno ministarstvo, a rezultati tih nastojanja su i današnji zaključci.

S Nadzornim odborom i upravom Aluminija najavila je aktivniju suradnju u pokušaju rješavanja problema kompanije.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2245

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1jm73Frn19xo_13GHigZi0hP1vupmKdza?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Vlada Kosova zatražila provedbu odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom