Ekonomija     | 19.10.2018. 14:03 |

EIB putem Raiffeisena kreditira mala i srednja preduzeća u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Evropska investiciona banka (EIB) ugovorila je odobravanje kredita od 25 miliona eura prema Raiffeisen Leasingu d.o.o. Sarajevo radi podrške finansiranju malih i srednjih preduzeća u BiH.

Ugovor o puštanju prve tranše kredita od 15 miliona eura su danas u Sarajevu potpisali predsjednik Uprave Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina Karlheinz Dobnigg i direktor EIB sektora za zapadni Balkan, Hrvatsku i Sloveniju Matteo Rivellini.

Dobnigg je rekao da će dogovorena transakcija od 25 miliona eura, osim finansiranja značajnih investicijskih projekata u zemlji, omogućiti i finansiranje malih i srednjih projekata od suštinskog značaja za ostvarenje ekonomskog rasta.

- Podrška projektima u oblasti zaštite okoliša, industrije, zdravstva i edukacije uz ovu kreditnu liniju ujedno odražava našu strategiju održivosti - dodao je Dobnigg. 

Rivellini je izjavio da mu je zadovoljstvo što je danas potpisao ugovor o kreditu kojim se podržavaju domaći mali i srednji poduzetnici, kao i otvaranje novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini.

- Ovaj kredit će također pomoći zapošljavanju mladih u zemlji, što direktno tretira krajnje uzroke potencijalne migracije mladih - naveo je Rivellini.

Saradnja između EIB-a i Raiffeisen grupacije u BiH datira od 2005. i od tada je EIB plasirao šest kredita prema Raiffeisen grupaciji u BiH u iznosu 130 miliona eura, saopćeno je iz Raiffeisen banke.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Forto s čelnicima WBIF-a i EIB-a: Prometno uvezivanje regiona je preduvjet ekonomskog razvoja

Nikšić sa predstavnicima EIB-a: Dobru saradnju podići na još viši nivo

Vlada KSB-a planira značajno zaduženje za potporu kapitalnim projektima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom