Bosna i Hercegovina     | 19.10.2018. 13:25 |

Završena sjednica Vlade FBiH u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Jedna od temeljnih novina odnosi se na smanjenje sa 70 posto na 30 posto sredstava ostvarenih prodajom stanova koje su općine obvezne doznačavati kantonalnim fondovima za izgradnju stanova za članove obitelji šehida i poginulih branitelja, ratne vojne invalide, razvojačene branitelje i prognane osobe.

Nova je i odredba po kojoj nositelj prava iz kupoprodajnog ugovora koji je zaključio pravno obvezujući ugovor, a napustio stan u FBiH i nakon toga iz istog stambenog ili novoosnovanih stambenih fondova oružanih snaga država nastalih iz bivše SFRJ stekao novo stanarsko ili pravo koje odgovara tom pravu, te je stjecanjem novog stana raskinut ugovor o otkupu stana u FBiH, i nema pravo na povrat stana ni prava upisa vlasništva nad tim stanom, sada ima pravo na naknadu od Federacije BiH, u iznosu sredstava uplaćenih po ugovoru uvećanih za pripadajuću kamatu po viđenju.

Nositelju prava iz kupoprodajnog ugovora koji je nakon 14. prosinca 1995. godine ostao u službi u oružanim snagama izvan teritorija Bosne i Hercegovine, a nije stekao novo stanarsko ili pravo koje odgovara tome pravu, umjesto upisa prava vlasništva po zaključenom ugovoru ima pravo na naknadu od FBiH utvrđenu u skladu sa člankom 18. Zakona, umanjenu za amortizaciju po stopi od jedan posto godišnje.

Isto pravo ima i nositelj stanarskog prava ili njegov bračni drug koji nije zaključio pravno obvezujući ugovor o otkupu, a nije stekao novo stanarsko ili pravo koje odgovara tom pravu, a čiji je zahtjev za povrat stana odbijen u sukladno članku 3a. Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima.

Nositelj stanarskog prava ili njegov bračni drug koji nije zaključio pravno obvezujući ugovor o otkupu stana, a stekao je novo stanarsko ili pravo koje odgovara tom pravu, nema pravo na povrat stana niti na naknadu od Federacije BiH.

Naknade će biti isplaćene u dvije jednake godišnje rate, a zahtjev za naknadu podnosi se u roku od šest mjeseci od stupanja Zakona na snagu.

Pravo na zamjenske stanove, osim bivših vlasnika i njihovih zakonskih nasljednika, imaju i pravne osobe koje su upisane kao bivši vlasnici nacionaliziranih stanova, kao i pravne osobe koje su pravni sljednici upisanih bivših vlasnika i koje imaju pravo da zastupaju i predstavljaju bivše vlasnike.

U postupku pripreme novog zakona, Federalno ministarstvo prostornog uređenja je osiguralo suglasnost Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH, koje je 15.12.2017. godine dostavilo zaključke kojima ističe da postoji zakonski i ustavni temelj za izvršenje odluka domaćih i međunarodnih sudova, te da podržava donošenje ovog zakona.

Federalnom ministarstvu su mišljenja, prijedloge i sugestije dostavili Grad Mostar i općine Breza, Bugojno, Kakanj, Bosanska Krupa, Sanski Most, Jajce, Ključ, Novo Sarajevo, Centar Sarajevo i Stari Grad Sarajevo.

IZJAŠNJENJA O INICIJATIVAMA
Povodom Prijedloga zakona o dopunama Zakona o izvršnom postupku FBiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Faruk Ćupina, Vlada FBiH ukazuje da je na 152. sjednici, održanoj 24.7.2018. godine, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku, koji u članu 4. sadrži izmjenu aktuelnog zakonskog rješenja na način kako je zastupnik Ćupina i predložio.

Federalna vlada je mišljenja da je neargumentovano obrazloženje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o stvarnim pravima, kojeg je također podnio zastupnik Faruk Ćupina, te da se radi o dijelu zakonskog teksta koji, po karakteru, pripada prelaznim zakonskim normama koje imaju ograničeno vremensko važenje.

Vlada FBiH je ocijenila da nije potrebno davanje izvornog tumačenja odredaba člana 5. stav (1) i člana 3. Porodičnog zakona FBiH, kako je to traženo inicijativom koju je u parlamentarnu proceduru uputio Zajednički odvjetnički ured „Jurišić i Ćulanić“ iz Mostara. Odredbe su dovoljno jasne i precizne. Naime, član 3. jasno propisuje definiciju izvanbračne zajednice, dok član 5. stavak (1) jasno propisuje nadležnost centara za socijalni rad kao organa starateljstva, suda i osoba ovlašćenih za posredovanje, u pružanju stručne pomoći i zaštite prava i interesa djeteta i ostalih članova porodice, za rješavanje sporova između članova porodice, kao i u svim slučajevima poremećenih porodičnih odnosa.

Nakon razmatranja zahtjeva za zaštitu prava na lokalnu samoupravu Općine Živinice, Vlada FBiH je mišljenja da su netačni navodi općinskog načelnika da je Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu donesen bez saglasnosti lokalne samouprave, te da je u suprotnosti sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH. Naime, Vlada FBiH je na sjednici održanoj dana 26.4.2008. godine zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da Nacrt zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu dostavi na mišljenje svim federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, kantonima, gradu i općinama. Rasprava je trajala mjesec (od 25.4. do 25.5.2008. godine) i u tom roku su Federalnoj upravi civilne zaštite dostavljena mišljenja iz svih kantona, koja su obuhvatila primjedbe i sugestije općina i gradova. Pri tome Općina Živinice uopće nije dostavila primjedbe i sugestije na Nacrt zakona, te je nejasan zahtjev za zaštitu prava podnesen nakon višegodišnje provedbe Zakona.

UREDBA O PROVOĐENJU POSTUPKA DIGITALIZACIJE ZBIRKI ISPRAVA REGISTRA POSLOVNIH SUBJEKATA
Vlada FBiH donijela je Uredbu o provođenju postupka digitalizacije zbirki isprava registra poslovnih subjekata, koja utvrđuje jedinstvenu proceduru za provođenje postupka digitalizacije ovih zbirki u registarskim sudovima u Federaciji BiH.

U cilju otklanjanja postojećih barijera u otpočinjanju rada poslovnih subjekata, stoji u obrazloženju Uredbe, Vlada FBiH je, usvajanjem Reformske agende, identifikovala osnovne ciljeve u ovoj oblasti, a oni se odnose na pojednostavljenje procedure registracije poslovnih subjekata i pojeftinjenje procedure, a kroz uspostavu jednošlaterskog sistema poslovanja takozvani “one stop shop”.

S tim ciljem, Vlada je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH, koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri. Naime, uspostava jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata podrazumijeva preciziranje tačnog mjesta na kojem će se odvijati proces registracije, a što će strankama uveliko smanjiti broj aktivnosti i posjećivanja velikog broja institucija.

Obzirom da će  ovu reformu u oblasti zakonodavstva pratiti i adekvatne aktivnost u oblasti uvođenja elektronskog poslovanja i registracije poslovnih subjekata, kroz elektronsko uvezivanje svih relevantnih institucija koje učestvuju u procesu registracije, neophodno je, kao prvi korak ovog procesa, digitalizirati arhive registara poslovnih subjekata, kako bi svi relevantni podaci u postupku registracije bili dostupni elektronskim putem.

Dakle, uvođenje elektronske registracije poslovnih subjekata putem “one stop shopa” podrazumijeva povezivanje svih nadležnih registracionih sudova u složeni informacioni sistem Federaciji BiH s Poreskom upravom FBiH, Upravom za indirektno oporezivanje, Zavodom za statistiku, općinama i drugim institucijama koje budu u procesu uspostave sistema označene kao relevantne.

Uspostavljanje ovog složenog informacionog sistema podrazumijeva i uspostavljanje jedinstvene baze registra koja služi kao centralno mjesto za pohranjivanje registarskih, evidencijskih i statističkih podataka registarskih sudova, kao i isprava i drugih dokaza pohranjenih u elektronskom obliku u zbirku isprava, te uspostavljanje internetske stranice registra web stranica.

Proces digitalizacije zbirke isprava sudskih registara mora biti uređen adekvatnim normativnim rješenjem na privremenoj osnovi dok zakonsko rješenje kojim će se urediti ovaj proces ne bude konačno usvojeno. Također, treba napomenuti da su određene aktivnosti u okviru projekta kojeg finansira Ambasada Velike Britanije, a implementiraju Svjetska banka i IFC, već poduzete, a tiču se obezbjeđenja finansijskih sredstava za proces digitalizacije i angažovanje izvođača radova.

ZA PENZIONISANJE RADNIKA 912.283,95 KM
Federalna vlada odobrila je dodjelu korisnicima dijela sredstava utvrđenih u Budžetu Federacije BiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, namijenjenih za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima. Ova sredstva, u ukupnom iznosu od 912.283,95 KM, bit će uplaćena u svrhu penzionisanja zaposlenika osam privrednih društava.

Konjuhu d.d. Živinice - u stečaju odobreno je 145.487,31 KM za uplatu doprinosa za PIO za 21 zaposlenika, Olimpu d.d. Gračanica 148.525,42 KM u svrhu penzionisanja deset zaposlenika, Remontmontaži d.d. Tuzla 68.748,02 KM za uplatu doprinosa za PIO za penzionisanje jedanaest zaposlenika, a Rudstroju d.d. - u stečaju Kakanj 142.670,12 KM za penzionisanje devet zaposlenika.

Krivaji-Mobel d.o.o. Zavidovići - u stečaju odobreno je 149.319,93 KM u svrhu penzionisanja 68 zaposlenika, Fortuni d.d. Gračanica - u stečaju 142.203,03 KM za penzionisanje 12 zaposlenika, IRM Company d.o.o. Tuzla 21.361,46 KM za penzionisanje sedam i Rudarinvestu d.o.o. Banovići 93.968,65 KM za penzionisanje pet zaposlenika.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će s korisnicima grant sredstava sklopiti ugovore o dodjeli, s definisanim pravima i obavezama.

Nakon zaključenja ugovora, a u skladu s dostavljenim spiskovima zaposlenika koji su stekli uslove i ostvarili pravo za odlazak u penziju, sredstva će privrednim društvima biti uplaćena na račun Federalnog zavoda PIO.

PODRŽANA INICIJATIVA ZA KREDIT
Vlada FBiH je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) budu osigurana sredstva za realizaciju Projekta IX transverzala - poddionica III (Rondo - Ulica Safeta Zajke, zajedno sa vezom IX transverzale s LOT-om 2C Sarajevske obilaznice) u iznosu od 3.000.000 eura.

Prihvatila je i informaciju o ovom kreditu, kao osnova za vođenje pregovora, te zadužila Federalno ministarstvo finansija, te ministarstva finansija i saobraćaja Kantona Sarajevo da u tim za pregovore o imenuju ovlaštene predstavnike.

Konačna odluka o zaduženju bit će donesena po okončanju pregovora sa EBRD-om, s kojim će biti utvrđeni konačni uvjeti kreditnog zaduženja, za koji će krajnji dužnik biti Kanton Sarajevo.

Federalno ministarstvo finansija će Vladi FBiH podnijeti informaciju o pregovorima i tekst usaglašenog Ugovora između BiH i EBRD-a, a današnji zaključak dostaviti Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem.

O ZAHTJEVU OPĆINSKOG SUDA U TRAVNIKU
Vlada FBiH je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povodom zahtjeva Općinskog suda u Travniku za davanje prethodne saglasnosti za otvaranje stečajnog postupka nad privrednim društvom PS Vitezit d.o.o. Vitez.

Vlada u cijelosti podržava dosadašnje odluke Općinskog suda u Travniku o odbijanju prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad privrednim društvima namjenske industrije zbog “nepostojanja pravnog interesa predlagatelja dok se stečajni dužnik nalazi u postupku finansijske konsolidacije”, a ne zbog uskraćivanja saglasnosti federalnog ministra energije iz člana 5. stav 5) Zakona o stečajnom postupku.

Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vlada je zadužila da ovaj zaključak dostavi Općinskom sudu u Travniku, te da Sud obavijesti da je na snagu stupio Zakon o izmjeni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, kojim je rok za finansijsku konsolidaciju produžen do 10.7.2019. godine.

EFEKTI KONSOLIDACIJE PRIVREDNIH DRUŠTAVA
Usvojivši danas informaciju o realizaciji odluka o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da prati, analizira i najmanje jedanput godišnje izvještava o provođenju donesenih odluka o finansijskoj konsolidaciji.

Naime, Vlada je donijela osam odluka o izmjeni odluka o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH, od kojih je jedna, za privredno društvo Helios d.d. Banovići, prestala da važi. Važeće su odluke za šest privrednih društava iz oblasti namjenske industrije i Konfekciju Borac d.d. Travnik.

Na osnovu dostavljenih izvještaja, pozitivni efekti primjene Zakona o finansijskoj konsolidaciji u FBiH ogledaju se u povećanju ukupnog prihoda i dobiti, zbrinjavanju radnika, prohodnosti transakcijskog računa, stabilnijem poslovanju (zaustavljanje mnogih sudskih postupaka), smanjenju obaveza (potpisivanjem sporazuma s dobavljačima), redovnom izmirivanju tekućih obaveza, mogućnosti dogovaranja odgođenog plaćanja sa dobavljačima, sticanju novih tržišta, zaključivanju novih ugovora, te pokretanju razvojnih projekata.

Pokazatelji efekata realizacije odluka o finansijskoj konsolidaciji iskazani su i u izvještaju o poslovanju privrednih društava namjenske industrije registrovanih FBiH za 2017. godinu, koji je Vlada usvojila na 156. sjednici održanoj 13.9.2018. godine.

PRETHODNO RIJEŠITI PITANJE GRANICE
Federalna vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o Nacrtu sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o saradnji u oblasti održivog upravljanja prekograničnim vodama.

Federalna vlada podržava stav da je potrebno prethodno riješiti pitanje međudržavne granice između BiH i Republike Srbije i raspodjele hidroenergetskih resursa na toj granici, te nakon toga ići u dalju proceduru s predloženim Sporazumom.

Zaduženo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da, u koordinaciji sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i agencijama za vode, prati dalje aktivnosti na usaglašavanju bilateralnog sporazuma u oblasti vodoprivrede između BiH i Republike Srbije, i informiše Vladu Federacije o ovim aktivnostima.

USVOJENA INFORMACIJA FMUP-a
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici, usvojila informaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o zahtjevima za upis podataka u matične evidencije koji se odnose na životne zajednice istospolnih parova.

Na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, Federalna vlada će imenovati interresornu radnu grupu koja će analizirati propise u okviru kojih istospolni parovi iz životne zajednice mogu ostvarivati prava koja proizilaze iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te predložiti propise koje je potrebno donijeti na području Federacije BiH.

O PRESTANKU RADA FONDA ZA POMOĆ NASTRADALIM PODRUČJIMA
Vlada FBiH je prihvatila informaciju o provedenim aktivnostima u postupku prestanka rada Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH.

Povjerenik Vlade FBiH za provođenje ovog postupka zadužen je da pripremi Prijedlog odluke o prestanku važenja jedanaest nerealiziranih odluka Upravnog odbora Fonda u ukupnom iznosu od 1.705.000 KM. Također, dužan je da za narednu sjednicu pripremi Prijedlog odluke o poništenju tri odluke Upravnog odbora za općinu Maglaj u ukupnom iznosu od 1.396.000 KM.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI
Na današnjoj sjednici Federalna vlada je Vladi Bosansko-podrinjskog kantona dala saglasnost za ustupanje dijela zemljišta u kasarni Šišeta.

Saglasnost je data i za utvrđivanje ukupnog broja policajaca u sudskoj policiji Federacije BiH.

Vlada FBiH usvojila je zaključak o implementaciji Akcionog plana za realizaciju projekta „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u FBiH“ za 2017. godinu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Usvojeni su izvještaji o realizaciji godišnjih planova rada federalnih ministarstava i drugih organa federalne uprave, federalnih upravnih organizacija i institucija za period april - juni 2018. i o radu Komisije za Program javnih investicija FBiH za period januar - juni 2018. godine.

Vlada FBiH je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o provođenju Akta o malim i srednjim preduzećima (SBA procjena 2016.-2019.).

Na sjednici je odobren izvještaj o radu Agencije na nadzor osiguranja Federacije BiH za 2017. godinu.

Današnjom Odlukom, Vlada je nekategorizovanu cestu na dionici prolaza magistralne ceste kroz tunel „Crnaja“, razvrstala se kao dio magistralne ceste M-17.

KADROVSKA RJEŠENJA
Vlada FBiH je donijela odluke o o kriterijima i o raspisivanju javnog oglasa za izbor i imenovanje direktora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. U Komisiju za provođenje postupka izbora kandidata za direktora Federalnog zavoda PIO imenovani su Mirela Talović (predsjednica), Lejla Džanko, Mirjana Vučić, Širaza Brka i Saida Kastrat (članice).

Vlada FBiH dala je Skupštini Sarajevo-osiguranja d.d. Sarajevo prethodne saglasnosti za razješnjenje Midhata Kule i Merime Maslo dužnosti članova Nadzornog odbora Sarajevo-osiguranja d.d. Sarajevo, zbog isteka mandata, kao i da za članove Nadzornog odbora, uime državnog kapitala, budu imenovani Mario Glibić, Amir Dedić, Vahidin Omanović, Ifeta Fazlić i Irma Borovac.

Za učešće u radu i odlučivanju na skupštinama dioničara, Federalna vlada je opunomoćila Nusretu Čerkez (Union banka d.d. Sarajevo), Marinka Bošnjaka (Konfekcija Borac d.d. Travnik i ArcelorMittal Zenica d.o.o) i Amadea Mandića (JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo).

Sjednica Vlade FBiH je završena u 11.40 sati, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana