Bosna i Hercegovina     | 19.10.2018. 12:58 |

Implementacija preporuka za identifikaciju posmrtnih ostataka u mrtvačnicama

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine  Gordana Tadić, sa zvaničnicima Posebnog odjela za ratne zločine Izetom Odobašićem i Stankom Blagićem, razgovarala je danas sa zvaničnicima ICMP-јa u BiH Samirom Krehić i Nihadom Brankovićem o nastavku implementacije preporuka za identificiranje posmrtnih ostataka u mrtvačnicama u BiH.

U novembru 2017. godine, nakon četverogodišnjih napora koje je predvodilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, u saradnji s Institutom za nestale osobe (INO) i uz stručnu pomoć Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) koju je finansirala Evropska unija, ICMP i INO su predstavili preliminarne rezultate projekta.

Detaljan pregled svih posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnicama u BiH doveli su do 121 novog identiteta, 968 reasocijacija s ranije identificiranim slučajevima i preporuka tužilaštvima u vezi s koracima koje treba poduzeti kako bi se riješila većina preostalih slučajeva.

ICMP pozdravlja sve aktivnosti tužilaštava kojima se implementiraju te preporuke.

Implementacija preporuka će donijeti smiraj mnogim porodicama koje još uvijek, i 20 godina nakon ratnih sukoba, ne znaju za sudbinu svojih najmilijih te će se znatno smanjiti troškovi čuvanja posmrtnih ostataka koji će biti identificirani i dostojanstveno i dostojno ukopani.

Realizacija tih aktivnosti je u toku u Tužilaštvu BiH, tužilaštvima entiteta i Brčko Distrikta BiH, a ICMP će svojim programima nastaviti pružati stručnu i tehničku pomoć tužilaštvima u BiH, kao i Institutu za nestale osobe za rješavanje preostalih NN slučajeva.

Tužilaštvo BiH će, skupa sa ostalim tužilaštvima u zemlji, nastaviti dosadašnje aktivnosti na implementaciji preporuka za identifikaciju posmrtnih ostataka u mrtvačnicama i kosturnicama u BiH, što će značajno doprinijeti prikupljanju dokaza u predmetima ratnih zločina, saopćeno je iz tog tužilaštva. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima

Prijedlog pritvora za tri osobe u predmetu kodnog naziva "Spartacus"

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta