Ekonomija     | 19.10.2018. 12:39 |

Za tri dana nadzora federalni inspektori utvrdili 239 prekršaja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Na početku drugog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji FBiH u 2018. godini, federalni inspektori su od 15. do 18. oktobra 2018. izvršili 304 inspekcijska nadzora i osam kontrolnih nadzora u kojim je utvrđeno 239 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje istog broja prekršajnih naloga u iznosu 338.950 KM.

Utvrđen je iznos za naplatu od ukupno ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­8.629,09 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak; izrečene su 44 upravne mjere, od kojih se 17 odnosi na mjere privremene zabrane rada; od 127 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, a 11 subjekta nadzora nisu izdavali fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

Zatečeno je devet radnika nacrno, a inspekcijski nadzori su rezultirali regulisanjem radno-pravnog status za tri zatečena radnika, u skladu sa zakonom.

Od početka 2018. inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su izvršili 4.742 inspekcijska nadzora i 91 kontrolni nadzor; sačinjeno je 4.742 zapisnika; utvrđeno je 3.140 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje istog broja prekršajnih naloga u iznosu 4.373.900 KM.

Utvrđen je iznos za naplatu od ukupno ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­563.687,09 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak; izrečeno je 699 upravnih mjera, od kojih se 218 odnosi na mjere privremene zabrane rada; od 1.371 kontrolisanog privrednog subjekta u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, a 82 subjekta nadzora nisu izdavali fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

U saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, a prema dostupnim informacijama, do oktobra 2018. zatečeno je 2.260 radnika nacrno.

U okviru prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora, vršena je i kontrola vodenog saobraćaja, te su u periodu od 18. juna do 31. augusta 2018. federalni inspektori za unutrašnju i pomorsku plovidbu izvršili su 122 inspekcijska nadzora i izdali 15 prekršajnih naloga u iznosu 6.000 KM.  

Federalni saobraćajni inspektori su prilikom kontrola ustanovili da pet plovila stranih registarskih oznaka ne posjeduju odgovarajuću vinjetu, te su upućeni u kapetaniju da pribave istu, 39 osoba nije posjedovalo plovnu dozvolu, a četiri plovna vozila nisu bila registrovana te su vraćena na obalu.

Također, utvrđeno je da vozači za splavove nisu posjedovali uvjerenja o sposobnosti plovnih objekata za učestvovanje u unutrašnjoj plovidbi, kao i da vozači nisu posjedovali uvjerenja za upravljanje plovnim objektima u unutrašnjim i pomorskim plovnim putevima.

Navedenim kontrolama povećava se sigurnost ljudi i imovine u plovnom području mora u Neumu, kao i rijeka i jezera, te se povećava disciplina u pogledu osiguranja i registracije vozila što pokazuje podatak od 426 novoregistrovanih plovnih vozila i 126 izdatih plovnih dozvola tokom 2018., saopćeno je iz FUZIP-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom