Ekonomija     | 19.10.2018. 12:44 |

U Mostaru predstavljen 'EU4Business' projekt

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 19. oktobra (FENA) -  U mostarskom Hotelu 'Mepas' u petak je predstavljen projekt "EU4Business", koji podržava razvoj privatnog sektora u BiH, a čiji su direktni korisnici domaće kompanije, poljoprivrednici i poduzetnici. 

Po riječima menadžera tog projekta u Njemačkoj razvojnoj agenciji (GIZ) Gligora Stojkova, budžet projekta je 16,1 milion eura, od kojih 15 miliona eura obezbjeđuje EU, a 1,1 milion eura Savezna Republika Njemačka. 

 Aktivnosti projekta, kako je dodao, usmjerene su prema pomoći privatnom sektoru, a prije svega pomoći izvoznim sektorima, zatim sektoru turizma, sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, te sektoru poduzetništva.

 Projekt se implementira u periodu od aprila 2018. do marta 2022. godine, a implementiraju ga Njemačka razvojna agencija (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO).

Stojkov je naglasio kako je ukupno 10 miliona eura namijenjeno razvoju privatnog sektora u BiH putem dodjele bespovratnih sredstava.

- Ukupan fond projekta koji je predviđen za grantove je 10 miliona eura, od čega će se 4,5 miliona eura dodijeliti poduzetnicima u izvoznim sektorima, 1,5 miliona eura poduzetnicima i partnerstvima u oblasti turizma, 3 miliona eura za poticaje i aktivnosti u ruralnom razvoju i poljoprivredi te milion eura za razvoj poduzetništva - kazao je Stojkov.

Pored direktne pomoći, 'EU4Business' projekt će pružiti i tehničku pomoć institucijama i budućim korisnicima u jačanju njihovih kapaciteta.

- Ovaj projekt je fokusiran na razvoj privatnog sektora i njegov osnovni cilj je da poduzeća i poduzetnici rade bolje, brže i prije svega inovativnije. Smatramo da su inovacije jedna tema koja može omogućiti svim poduzećima da kroz vlastiti razvoj povećaju izvoz, ali prije svega da kreiraju radna mjesta i da kroz to poboljšaju život stanovnika BiH - naglasio je Stojkov.

Govoreći o veličini grantova, dodao je da će poduzetnici moći aplicirati i dobiti grant veličine između 50 i 200 hiljada eura, u zavisnosti od sektora i tipa partnerstva.

Sredstva će biti dodijeljena putem sedam tendera, koji će biti raspisani u periodu od novembra ove do novembra iduće godine.

Inače, skup u Mostaru treći je od ukupno šest skupova u organizaciji projekta 'EU4Business' koji će biti održani do kraja mjeseca. Nakon Mostara slijede Banja Luka, Bihać i Goražde.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana