Bosna i Hercegovina     | 18.10.2018. 14:06 |

Crveni križ Goražde organizirao akciju darivanja krvi

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. oktobra (FENA) - Crveni križ (CK) Goražde u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Federacije BiH danas je organizirao akciju darivanja krvi. Značajan broj Goraždana, među kojima veliki broj mladih, još jednom je pokazao humanost na djelu.

Arnel Mujagić krv je darovao prvi put, i kaže da je zaista lijep osjećaj znati da nekome možeš pomoći.

- Upravo ta činjenica me je motivisala da možda nekome spasim život - ističe.

Kako je Feni kazao sekretar Crvenog križa Goražde Emir Sarajlić, upravo saznanje da nekome mogu spasiti život darivanjem ove dragocjene tečnosti, najveći je motiv dobrovoljnih davalaca.

- Odziv je odličan a svi oni koji žele darovati krv prolaze jedan kratki medicinski pregled, a darivanje krvi za zdrave osobe ne predstavlja nikakvu opasnost. Drago nam je da se akciji odazvao veliki broj mladih što je iznenađujuće za ovaj period, u odnosu na proljetnu akciju kada je akcenat na maturantima. Tu su naravno i davaoci koji se odazivaju na sve naše akcije, koji su darovali krv 20, 30 i više puta - rekao je Sarajlić.

Napominje da iskustva Crvenog križa kroz akcije u proteklih nekoliko godina pokazuju svjesnost ljudi o potrebi darivanja krvi.

-Praktično nismo imali nijednu akciju ispod 50 prikupljenih doza krvi, bilo je onih i preko 100, tako da vjerujemo da će i ova biti masovna sa velikim odzivom. Imamo odličnu saradnju sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH i intencija je da se sva krv koja je potrebna kao lijek, prikupi kroz ovakve akcije i da bude što manje onih pojedinačnih darivanja i situacija u kojima je porodica prinuđena da traži davaoca kada to zatreba. Na ovaj način mi želimo da uvijek na zalihama imamo dovoljno krvi, tako da ona kao lijek čeka pacijenta, a ne obrnuto - kazao je sekretar Crvenog križa Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Isak: Nakon saslušanja osoba u MUP-u KS tražit ću informacije o nastavku akcije 'Black tie 2'

Akcija 'Biljka za osmijeh roditelja i djeteta' za ljepše dvorište Roditeljske kuće Sarajevo

Počela akcija 'Za još ljepši Tomislavgrad'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu