Bosna i Hercegovina     | 18.10.2018. 13:09 |

Sajam stipendija prilika za studente i sve druge iz BiH željne znanja i učenja

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Deveti sajam stipendija okupio je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu predstavnike 58 institucija, od čega je 12 ambasada i 26 evropskih partnerskih univerziteta te drugih vladinih i nevladinih organizacija.

Na zvaničnom otvaranju skupa rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj istaknuo je tradicionalno prisustvo predstavnika Njemačke, Francuske, Japana, Turske, Mađarske, Indije, Švedske, Grčke, Češke Republike, a od ove godine i predstavnika Indonezije, Rumunije i Ruske Federacije.

- Univerzitet u Sarajevu nikad nije poznavao granice, svjesni smo bremena vremena u kojem živimo. Organizacijom ovog sajma željeli smo iskazati brigu za studente, nastavnike i suradnike našeg univerziteta, ali i za sve druge osobe iz Bosne i Hercegovine željne znanja, učenja i mogućnosti da se obrazuju na željenoj visokoobrazovnoj instituciji u Bosni i Hercegovini ili inozemstvu - kazao je.

Za novinare je naglasio da ovdašnje studente najviše zanima na kojim to univerzitetima u svijetu mogu nastaviti školovanje, steći nova iskustva.    

Ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg zadovoljan je zbog prilike da studenti sagledaju sve mogućnosti studiranja u inozemstvu. Podsjeća da Švedska ima univerzitete koji su visoko rangirani na međunarodnom nivou, podstiču kreativnost i inovativnost.

- Na švedskim univerzitetima studira mnogo studenata iz drugih država. Ima mnogo prilika za dobivanje stipendija u Švedskoj. Stipendije dijele vladine institucije za strane studente, kao i pojedinačni univerziteti - naglasio je u izjavi za novinare.

Ipak na sve to, kaže, gleda kao na program razmjene, s nadom 'da će se studenti iz ove države (koji odu na studije Švedsku) nakon završenih studija vratiti i doprinijeti razvoju svoje države'.

Ambasador Grčke Georgios Iliopoulos kaže da ovaj put nisu ponudili određene stipendije samo za Sajam, nego su prezentirali svoj godišnji program stipendija.

- Nudimo sve vrste stipendija, za skoro sve vrste fakulteta i univerziteta. Osim civilnih, nudimo i određeni broj vojnih stipendija koje nisu namijenjene samo profesionalnoj vojsci, nego i za druga zanimanja (za civile) poput psihologije i drugo - kazao je.     

Deveti Sajam stipendija Univerzitet u Sarajevu organizira u saradnji s diplomatsko-konzularnim misijama, vladinim i nevladinim sektorom i drugim institucijama koje nude različite vidove podrške tokom obrazovanja. Inicijator aktivnosti na podizanju svijesti o međunarodnoj mobilnosti i korištenju stipendija za studiranje u Bosni i Hercegovini, ali i u inozemstvu je Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu.

Kako je naglašeno na otvaranju, troškove organiziranja snosi Univerzitet, koristeći se sredstvima preostalim od programa Erasmus Mundus, kao i podrškom Fondacije Kralja Baudouina iz Belgije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Otvorena izložba radova studentica ALU u okviru programa UNSA 'Inkluzivni univerzitet'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!