Kultura     | 18.10.2018. 12:29 |

Radovi dobitnika i finalista Nagrade 'Zvono' izloženi u Udruženju 'Sklop'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Od danas su radovi dobitnika Nagrade "Zvono" za mlade vizualne umjetnike u Bosni i Hercegovini Igora Bošnjaka, kao i finalista Nikole Kekerović, Saše Tatić i Vesne Majstorović dostupni javnosti na izložbi u Udruženju "Sklop" u Sarajevu. 

Dodjelu nagrade predvodio je član internacionalnog žirija James Merle Thomas (SAD) na otvorenju izložbe radova finalista u Udruženju "Sklop".

Bošnjak će od februara boraviti na dvomjesečnoj umjetničkoj rezidenciji u New Yorku kod Residency Unlimited, a samostalna izložba njegovih radova bit će organizovana pri povratku iz SAD-a.

Ciklus od dva izložena video-rada Igora Bošnjaka postavlja najuniverzalnija egzistencijalna pitanja u pokušaju da se ljudska prostorno-vremenska ograničenja s jedne strane prevaziđu, ali istovremeno i svjesno prihvate te kontekstualno kritikuju u svojim društveno-političkim specifičnostima.

Njegov video-rad "Spomenik palim borcima budućeg rata" (2017) igra se semantikom prošlosti i budućnosti, postavljajući sintagme pali borci i budući rat u oksimoronski odnos, te pokušajem da se bh. društveno-politička budućnost iznova distopijski postavi, a prošlost istovremeno kritikuje.

Nagradu "Zvono" za mlade vizualne umjetnike u BiH osnovalo je 2006. godine Udruženje SCCA Sarajevo Centar za savremenu umjetnost. Od 2017. godine novi zvanični partner za organizaciju Nagrade je Udruženje za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti "Sklop". 

Kako je iz Udruženja "Sklop" najavljeno, grupna izložba finalista pod nazivom "Četiri individualne umjetničke pozicije: Igor Bošnjak, Saša Tatić, Nikola Kekerović, Vesna Majstorović" bit će otvorena do 14. decembra, saopćeno je iz Udruženja "Sklop".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavljeni radovi finalista za nagradu mladim umjetnicima 'Zvono'

Poznati finalisti za nagradu 'Zvono 2018'

Prezentacija likovne nagrade 'Zvono' u Širokom Brijegu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!