Bosna i Hercegovina     | 18.10.2018. 09:56 |

Skupština Brčkog usvojila izmjene i dopune Zakona o fiskalnim sistemima

FENA Saopćenje

BRČKO, 18. oktobra (FENA) - Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je na jučerašnjoj sjednici izmjene i dopune Zakona o fiskalnim sistemima, što će omogućiti uvođenje fiskalizacije u Brčko distriktu od 1. januara 2019. godine, saopćeno je u četvrtak iz te skupštine.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić rekao je da će u sistem fiskalizacije biti uvedena sva pravna lica i preduzetnici.

"Mislim da smo izabrali najpošteniji pristup u ovoj prvoj fazi jer nije pravedno nekoga izdvajati bez utemeljenih argumenata. Imao sam namjeru da od fiskalizacije oslobodimo one subjekte koji nisu u sistemu PDV-a, ali su podaci pokazali da to nije realno jer u sistemu PDV-a imamo oko 250 samostalnih preduzetnika, a oko 1.300 nije obuhvaćeno PDV-om", rekao je predsjednik Kadrić.

Dodao je da vjeruje da će biti negodovanja po ovom pitanju, ali je naglasio značaj odgovornost prema Brčko distriktu kako se ne bi ugrozio procenat od indirektnih poreza kojim se puni budžet Brčko distrikta BiH.

"Ovim potvrđujemo da smo odgovorna vlast i da pošteno i pravedno vodimo računa o svim kategorijama. Ako bude onih koji ne budu mogli da se nose sa ovakvim pristupom spremni smo djelovati smanjenjem stope poreza za određene kategorije, ali ne i izuzimanjem iz sistema fiskalizacije", naglasio je Kadrić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da će uvođenje fiskalizacije u Brčko distriktu eliminisati primjedbe koje su, kako je istakao, s pravom upućivane s drugih nivoa vlasti u BiH.

On je istakao da ovaj zakon neće izazvati nikakve potrese i da niko nema potrebe da se plaši fiskalizacije jer se radi samo o potrebi da se evidentira promet među pravnim licima i preduzetnicima kojih je oko 3.100 u Brčko distriktu.

"Radi se o uspostavljanju evidencije i kontrole koja nije bila ili je bila prisutna u manjoj mjeri. Siguran sam da ćemo primjenom sistema fiskalizacije pokazati da je naša stvarna potrošnja ako ne ista, onda možda i veća od garantovanih 3,55 odsto prihoda od PDV-a", istakao je Milić.

Dodao je da  fiskalizacija neće predstavljati nikakvo opterećenje za pravna lica i preduzetnike pošto je predviđeno da se kroz sistem podsticaja subvencioniše nabavka neophodnih aparata za fiskalizaciju.

Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić rekao je da je usvajanjem izmjena i dopuna ovog Zakona o fiskalnim sistemima izvršena harmonizacija s propisima u entitetima.

"Sve što entiteti nisu obuhvatili nismo ni mi i mislim da će fiskalizacija dovesti do toga da će sve pravne i fizičke osobe koje se bave bilo kojom djelatnošću plaćati porez po stvarnom prometu", rekao je Lučić.

Skupština Brčko distrikta usvojila je po hitnom postupku Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru nekretnina, a donesen je i Zakona o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta BiH, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju.

Skupština je usvojila izvještaje o izvršenju budžeta i radu Pravobranilaštva Brčko distrikt BiH u prvom polugodištu ove godine, kao i više izvještaja o reviziji finansijskog poslovanja institucija i javnih preduzeća u 2017. godini.

Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o izmjeni i dopuni Izbornog zakona Brčko distrikta BiH odloženo je za narednu sjednicu Skupštine, kao i razmatranje Informacije o broju registrovanih ustanova socijalne zaštite za smještaj odraslih i starih lica.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'