Najave     | 18.10.2018. 07:39 |

Dijaloška konferencija o humanitarnom deminiranju u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Dijaloška konferencija "Humanitarno deminiranje u BiH - Put ka završetku" bit će održana 18. i 19. oktobra na Ilidži, u organizaciji Ministarstva civilnih poslova, Komisije za deminiranje i Centra za uklanjanje mina u BiH. 

Konferencija se održava pod pokrovitelјstvom Odluke Vijeća Evropske unije i Jedinice za implementaciju Konvencije o zabrani upotrebe PP mina.

Na konferenciji će se okupiti nosioci protivminskih aktivnosti u BiH, uklјučujući državne institucije, NVO, privatni sektor i predstavnike međunarodnih i domaćih organizacija uklјučenih u rješavanje tog problema.

Cilј konferencije je podizanje interesa za program protivminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini i razmatranje mogućnosti mobilizacije svih raspoloživih resursa na tom polјu, u cilju ispunjenja preuzetih obaveza i uklanjanja preostalih minsko eksplozivnih sredstava u BiH. 

Na Konferenciji će biti predstavlјena nova Strategija protivminskog djelovanja do 2025.godine, kao osnova za produženje roka za ispunjenje zahtjeva prema Konvenciji o zabrani upotrebe, proizvodnje, transporta i skladištenja PP mina, najavljeno je iz Centra za uklanjanje mina u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana