Bosna i Hercegovina     | 17.10.2018. 15:37 |

Ivancov u Banjoj Luci na sastancima sa Čubrilovićem i Željkom Cvijanović

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 17. oktobra (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović istakao  je da su, u skladu sa zakonom i na demokratski način, uspješno sprovedeni Opći izbori u Bosni i Hercegovini i da je važno da Centralna izborna komisija BiH, u skladu sa predviđenim rokovima, potvrdi konačne rezultate izbora kako bi se blagovremeno mogli konstituisati organi vlasti.

Čubrilović je tokom sastanka s ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petrom Ivancovim  izrazio uvjerenje da će, nakon potvrđivanja rezultata izbora, vrlo brzo biti konstituisan novi saziv entitetskog parlamenta i izabrana nova vlada, te da će budžet i prateći akti biti usvojeni tokom decembra ove godine.

Smatra da će se i na taj način pokazati stabilnost RS i da će biti u potpunosti ispoštovana volja građana iskazana na proteklim izborima, saopćeno je iz Narodne skupštine.

Čubrilović i ruski ambasador razmijenili su mišljenja i o drugim pitanjima koja su važna za razvoj Bosne i Hercegovine, a prije svega stvaranje što povoljnijeg ambijenta za nove investicije, jačanje privrede i ekonomije, kako bi se omogućilo veće zapošljavanje, brži razvoj i bolji standard građana. 

U odvojenom susretu s ambasadorom Ivancovim razgovarala je i predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović, a također su izrazili očekivanja da će se što prije pristupiti procesu formiranja vlasti na svim nivoima u BiH. 

Cvijanović je izrazila zadovoljstvo stepenom ostvarene ekonomske i političke saradnje Republike Srpske i Ruske Federacije, te se zahvalila ambasadoru Ivancovu za podršku koju njegova zemlja, kao dokazani prijatelj, pruža RS, navodi se u saopćenju iz entitetske vlade.

Podsjetila je, kako se dodaje, na važnost nedavne posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova “za sve institucije i građane RS, izrazivši zahvalnost na iznesenim principijelnim političkim stavovima”.

Sagovornici su istakli da su, navodi se u saopćenju, u proteklom periodu ostvareni bogati rezultati praktične saradnje u svim segmentima, te izrazili uvjerenje da će se međusobno političko razumijevanje i privredna saradnja nastaviti i u narednom periodu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta