Bosna i Hercegovina     | 17.10.2018. 15:00 |

Učenici STŠ "Hasib Hadžović" u akciji uređenja izletišta Rorovi

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 17. oktobra (FENA) - Učenici mašinske struke Srednje tehničke škole "Hasib Hadžović" danas su realizovali akciju uređenja popularnog goraždanskog izletišta Rorovi. Jesenja volonterska akcija koja je već postala dio programa praktične nastave, došla je nakon nedavnog vandalizma na ovom lokalitetu.

Prema riječima direktora ove škole Rifeta Bečića, za razliku od nesavjesnih pojedinaca, učenici su još jednom pokazali društvenu odgovornost ali i svijest da trebamo čuvati ono što imamo.

- Ovakve akcije dio su jesenjeg ali i proljetnog plana izvođenja praktične nastave što su inicirali sami učenici, a spletom okolnosti realizujemo je nakon nedavnog uništavanja izletišta. Oštećenja su takva da se vidi namjera uništavanja, ali mi ćemo to popraviti, zamijeniti i urediti, ali svi zajedno to trebamo čuvati i više cijeniti - istakao je Bečić, dodajući da u akciji učestvuje 60 učenika mašinske struke.

Uz njih su danas na izletištu boravili i učenici Osnovne škole "Avdo Smailović" iz Sarajeva, ne krijući pozitivne utiske jedinstvenim kompleksom koji svjedoči o ratnom herojstvu Goražda.

- Mnogo smo čuli o "gradu heroju" i nakon što su nedavno dolazile naše kolege sa djecom i prenijeli nam divne utiske, i sami smo se željeli uvjeriti. Zaista je lijepo, djeca su oduševljena eksponatima – tenkovima, topovima i slično. Možda bi bilo dobro ovaj lokalitet obogatiti i drugim sadržajima, ali treba obilaziti i čuvati sjećanje na herojstvo ovog grada - kaže Džemal Višnjić, nastavnik OŠ "Avdo Smailović" Sarajevo.

Jedinstven spomen kompleks na Rorovima svakodnevno posjećuju građani iz različitih krajeva BiH. Svoj doprinos njegovom uređenju narednih dana dat će i učenici SSŠ "Džemal Bijedić" te pripadnici Oružanih snaga BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

U Goraždu i dalje negativan prirodni priraštaj  

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu