Svijet     | 17.10.2018. 14:14 |

Njemačka ministrica pravde kandidat SPD-a na evropskim izborima

FENA Internet

BERLIN, 17. oktobra (FENA) - Njemačka ministrica pravde Katarina Barley bit će vodeći kandidat Socijaldemokratske stranke (SPD) na evropskim izborima naredne godine, saopćila je stranka u srijedu, u potezu koji nagovještava promjene u podijeljenoj vladi kancelarke Angele Merkel.

Očekuje se da Barley ustupi svoju trenutnu poziciju vladajućoj konzervativnoj koaliciji kako bi predvodila kampanju SPD-a za evropske izbore zakazane za maj.

Dok je konzervativni ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer pod pritiskom da podnese ostavku zbog katastrofalnog nastupa njegove stranke na regionalnim izborima u Bavarskoj u nedjelju, Merkel bi trebala izvršiti kadrovske promjene u vladi u narednim sedmicama.

Podjele u njenoj vladi produbile su se uoči bavarskih izbora.

Od tih izbora, Hrišćansko socijalna unija (CSU), sestrinska stranka Merkelove Hrišćansko demokratske unije (CDU), obećavala je da će učiniti koaliciju funkcionalnijom. Čelnik CSU Seehofer bio je jedan od vodećih kritičara Merkel u vladajućoj alijansi uoči izbora.  

Barley je izjavila kako želi da pomogne SPD-u, manjem partneru u vladajućoj koaliciji, nakon što je njena stranka pretrpila ponižavajući poraz na bavarskim izborima na kojima je osvojila manje od 10 posto glasova.

- Želim dati svoj doprinos da se stvari poboljšaju - izjavila je ona novinarima.

Čelnica SPD-a Andrea Nahles izjavil je o Barley: "Ona je rođena Evropljanka, s britanskim ocem, njemačkom majkom, dvojnim državljanstvom, s dvojicom sinova čiji su praroditelji iz četiri evropske države, tako da ona tečno govori četiri evropska jezika", prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'