Ekonomija     | 17.10.2018. 13:53 |

Skalnik: Češka nastoji poboljšati razvoj lokalnih zajednica u BiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) – Češki ambasador u BiH Jakub Skalnik izjavio je da Češka želi doprinijeti razvoju općina u BiH s obzirom na to da  ima bogata iskustva u procesu izgradnje lokalnih zajednica.

U tom cilju danas su općinski načelnici iz Češke prezentirali praktična poboljšanja u načinu rada predstavnicima lokalne uprave u BiH.

  - Devedestih godina Češka je imala dosta posla sa transformacijom iz komunističkog sistema, te imamo dosta toga da ponudimo predstavnicima općina u pogledu transformacije javne uprave na lokalnom nivou – kazao je Skalnik.

Početkom godine, podsjetio je,  Češka razvojna agencija i opštine Livno, Maglaj i Mrkonjić Grad pokrenule su inicijativu za jačanje praksi lokalnih vlasti u BiH.

Ove općine, po njegovim riječima, pokazale su da dijele iste interese u želji da razvijaju poljoprivrednu proizvodnju.

 - Također, u tri odabrana grada nastojat ćemo podijeliti svoja iskustva kako bi se povećalo učešće građana u donošenju odluka na lokalnom nivou – potvrdio je češki ambbasador u BiH .

Podrška Češke u Livnu, Maglaju i Mrkonjić Gradu treba rezultirati unapređenjem održivog razvoja, te poboljšati sisteme upravljanja otpadom, gradskog grijanja i energetske efikasnosti.   

Razvojnu podršku u tome pružit će češka nevladina organizacija People in Need (PIN), koja djeluju u više od 20 zemalja svijeta.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Potpisani sporazumi za realizaciju projekata vodosnabdijevanja u općinama s područja KS

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'