Bosna i Hercegovina     | 17.10.2018. 12:39 |

Općina Stari Grad nabavila dva hemodijalizna aparata za KCUS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - Općina Stari Grad Sarajevo nabavila je dva savremena hemodijalizna aparata kojima će se poboljšati kvalitet zdravstvenih usluga koje se pružaju za oko 320 pacijenata Dijaliznog centra na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Jedan aparat već je isporučen Dijaliznom centru, dok se isporuka drugog očekuje sljedeće sedmice.

Vrijednost oba hemodijalizna aparata bila je oko 50.000 KM. Zahvaljujuću uspješnoj saradnji s kompanijama koje su ponudile hemodijalizne aparate i ostvarenim popustima, oba uređaja kupljena su za 25.400 KM, a nabavljeni su prema strogim zahtjevima i specifikacijama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo koja je finansirala nabavku zajedno s pobratimskom Općinom Umraniye iz Republike Turske.

Jedan aparat nabavljen je posredstvom projekta "Unaprjeđenje kvaliteta života kod hemodijaliznih pacijenata" s kojim je Udruženje hemodijaliznih i transplantiranih pacijenata KS uspješno apliciralo prema Općini Stari Grad, a drugi na osnovu postupka javne nabavke, koju je Općina raspisala još u aprilu ove godine.

- Stari Grad ima izuzetno dobre i produktivne prijateljske i pobratimske odnose sa općinama i gradovima, naročito iz Republike Turske. Ovo je prvi veliki projekat koji realiziramo s Općinom Umraniye iz Istanbula s kojom smo se bratimili prije četiri godine - kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Dodao je da je Općina Stari Grad i ranije učestvovala u nabavkama medicinskih aparata.

Klinika za hemodijalizu KCUS-a predstavlja najveći dijalizni centar u Bosni i Hercegovini. Na hroničnom dijaliznom tretmanu ima 320 pacijenata, od čega je 60 pacijenta iz općine Stari Grad. Jedini način liječenja i održavanja života pacijenata sa hroničnim oštećenjem bubrega, dok čekaju transplantaciju, je dijaliza, a za neke pacijente je to doživotno liječenje. Klinika posljednjih godina radi u četiri smjene, zbog čega su aparati u kontinuiranoj funkciji po 20 sati dnevno.

Nabavkom novih hemodijaliznih aparata, samim tim kvalitetnijom hemodijalizom, poboljšat će se usluga, produžiti životni vijek pacijenata i znatno poboljšati svakodnevni kvalitet života pacijenata, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'