Ekonomija     | 17.10.2018. 12:23 |

CIRED-Osmisliti adekvatan razvoj i organizaciju distribucije električne energije

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - Prezentacijom referata koji se odnose na kvalitet električne energije te pogon, upravljanje i zaštitu sistema, u utorak navečer u Mostaru je okončano  trodnevno savjetovanje bosanskohercegovačkog ogranka Međunarodne konferencije elektrodistributera (CIRED).

U uvodnim referatima i u oko 60 stručnih radova bilo je riječi o primjeni modernih tehnologija, razvoju pametnih mreža i nizu drugih pretpostavki da bi se osigurala pouzdanost elektroenergetskog sistema.    

Stručnost, brojnost i posvećenost inžinjerskog kadra u ovoj oblasti, kako je istaknuto, garantuju da BiH može uspješno odgovoriti na uslove koji proističu iz evropskih direktiva i izazove koje donosi budućnost, rečeno je Feni u BHK CIGRE.

Savjetovanje je okupilo oko 300 učesnika, a u nedjelju navečer otvorio ga je član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji elektroenergetski sistem vidi kao izuzetno značajan faktor u nastojanju da jačamo bosanskohercegovačku ekonomiju i cijelu zajednicu. Njemu je tom prilikom uručena plaketa BHK CIGRE  u povodu obilježavanja 25 godina te strukovne organizacije.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE (u okviru koga djeluje i ogranak CIRED-a)  Edhem Bičakčić upozorio je da je neophodno osmisliti adekvatan razvoj i organizaciju distribucije električne energije radi suočavanja sa izazovima koji su posljedica uključivanja distribuirane proizvodnje, mogućeg skladištenja energije, električnih vozila i aktivne uloge potrošača. To je idealna prilika za aktivno uključivanje mladih inženjera i studenata elektroenergetike u problematiku elektroenergetskog sistema BiH.  Najavio je da će Bh. komitet CIGRE preuzeti ulogu medijatora između univerziteta, elektroenergetskih kompanija i privrede.

Predsjednik bh.ogranka CIRED-a Drago Bago konstatovao je da elektrodistributeri naglasak stavljaju na poboljšanje postojećih i izgradnju novih objekata, te primjenu novih tehnologija i tehničkih rješenja koji su u znatnoj mjeri doprinijeli sigurnosti i pouzdanosti pogona sistema u cilju pouzdanije opskrbe potrošača kvalitetnom električnom energijom.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministarstvo: Savjetovanje o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju

Bašić na Stručnom savjetovanju tužilaca u Neumu

Bičakčić: Potrebna promišljena energetska politika i pojačan investicijski ciklus (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!