Bosna i Hercegovina     | 16.10.2018. 17:50 |

Izetbegović u Briselu na konferenciji EU-Zapadni Balkan

FENA Saopćenje

BRISEL/SAARJEVO, 16. oktobra (FENA)- Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović učestvovao je u Briselu u radu konferencije na visokom nivou pod nazivom "Evropska unija - Zapadni Balkan: Kako zajedno graditi zajedničku budućnost". Organizator konferencije je parlamentarna grupa Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu.

Konferenciju je otvorio šef parlamentarne grupe EPP-a u Evropskom parlamentu Manfred Weber, a završnu riječ na konferenciji je dao predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Govoreći na panelu pod nazivom “Unaprjeđenje društveno-ekonomskog razvoja kroz regionalnu povezanost i digitalnu ekonomiju“, Izetbegović je istakao da je Bosna i Hercegovina u protekle četiri godine, nakon dugog perioda zastoja i blokada, uspjela pokrenuti procese na svom putu prema EU integracijama.

Posebna pažnja na ovom panelu posvećena je poboljšanju socio-ekonomskog sektora, kroz razmatranje načina za poboljšanje ekonomskog rasta i otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade. Razgovarano je o uvezivanju Zapadnog Balkana i Evropske unije kroz poboljšanje transportnih veza, energetske sigurnosti, digitalne ekonomije, poslovne klime i mogućnosti za mlade.

Izetbegović je u svom izlaganju posebno napomenuo značaj Reformske agende, kojom je počela primjena širokog programa društveno-ekonomskih reformi, čime su između ostalog usvojeni novi entitetski zakoni o radu, te preduzete mjere na stabilizaciji budžetske potrošnje i fiskalne održivosti.

Predsjedavajući Izetbegović je govorio i o značaju regionalne saradnje, sa naglaskom na nesmetani protok roba, usluga i kapitala, te se osvrnuo i na netom završene Opće izbore u Bosni i Hercegovini, njihove rezultate i potrebu implementacije rezultata izbora i formiranja vlasti.

Tokom posjete Briselu, Izetbegović se sastao sa predsjednikom Evropske narodne stranke Josephom Daulom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo