Bosna i Hercegovina     | 16.10.2018. 17:41 |

Značaj ranog započinjanja kardiopulmonalne reanimacije uz upotrebu AED-a (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 16. oktobra (FENA) - Većina slučajeva zastoja srca se dešava van bolnica, a samo jedna petina prolaznika i očevidaca je spremna pomoći unesrećenom, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije, a prenose ljekari iz tuzlanskog Doma zdravlja.

Ako je vrijeme zastoja duže od pet minuta dolazi do ishemijskog oštećenja mozga, rečeno je prilikom pokaznih vježbi. S obzirom na to da ni najopremljenije Službe hitne medicinske pomoći ne mogu stići do pacijenta za tako kratko vrijeme, neophodno je da očevici što prije reaguju i unesrećenom pruže kardiopulmološku reanimaciju. Djelotvornija je uz upotrebu automatskog eksternog defibrilatora, zvanog AED.

- Mi ovdje predstavljamo značaj ranog započinjanja kardiopulmonalne reanimacije uz upotrebu AED, automatskog vanjskog defibrilatora. To je uređaj koji je namijenjen medicinskim neprofesionalcima, laicima, koji uz kratku obuku koja traje šest i po sati imaju mogućnost da ga koriste i nekome uspješno vrate život - ističe Lejla Kuloglija Memišević, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli.

Osim na Trgu slobode u Tuzli, jedna od lokacija gdje su izvedene pokazne vježbe je i Gimnazija „Ismet Mujezinović“.

- Mi smo neko ko svaki dan dolazi u kontakt sa velikim brojem lica. Iako svi znamo ili mislimo da znamo kako pristupiti unesrećenom zaista cijenim da je jako značajan projekat Doma zdravlja i način na koji se učenici i nastavnici mogu educirati kako pristupiti unesrećenom u datom trenutku. Tako da, ako se zaista implementiraju ova znanja, mislim da će mnogi unesrećeni biti dovedeni u stanje svijesti prije dolaska hitne pomoći – kazala je Jasna Hadžiselimović, profesorica u Gimnaziji „Ismet Mujezinović“ Tuzla.

Prema evropskim standardima automatski vanjski defibrilatori bi trebali biti postavljeni na frekventnim mjestima gdje prolazi više od 1.500 osoba, kao naprimjer autobuske i željezničke stanice, stadioni, bazeni , tržni centri, javne ustanove i sl. Također je potrebno obučiti građane kako se koristi. O mjerama bazične životne potpore, bez upotrebe AED-a učenici osnovnih škola uče u okviru sekcija prve pomoći, a namjera uposlenika Doma zdravlja je da iniciraju uvođenje u obavezan dio nastavnog programa, da bi se svi osposobili za pružanje prve pomoći.

Pogledajte http://fena.ba/video/2234

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/10pJddwxmXntPx2xmmIN6QTaUboJ5MgvC?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Doznačavanje sredstava Federalnom zavodu PIO za pomoć penzionerima Tuzlanskog kantona

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu